16 grudnia 2014

Pierniczki z witrażem


Co roku piekę pierniczki z moją Córką. W tym roku będzie ich kilka rodzai: z krówką,  z ciasta dojrzewającego i te właśnie z witrażykami. Robiąc je z dziećmi to wielka frajda.  Pewne osobniki można (choć na chwilę) oderwać od komputera,  co jest nie lada sztuką. Ale mamo, to kiedy robimy te pierniki? Już możemy robić, proszę Cię uprzejmie, do kuchni i zabieramy się za robotę ;)



Pierniczki z witrażem 

100 g masła
100 g cukru
2 łyżki stołowe miodu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
180g landrynek

Masło rozpuścić w rondelku z cukrem. Dodać miód, przyprawę i cynamon. Wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, jajko i mieszać dodając rozpuszczone masło z cukrem i miodem. Można to zrobić mikserem lub ręcznie.
Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.  W środku wyciętych pierniczków wyciąć mniejsze kształty. Układać na blasze piekarnika, na rozłożonym papierze. Otwory, wypełnić pokruszonymi landrynkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (bez termoobiegu) Piec ok 15 minut. Landrynki rozpuszczą się i utworzą kolorowy witraż.
Wyciągnąć z piekarnika i nie ruszać pierniczków do póki całkowicie nie wystygną.
Przechowywać owinięte w lnianą ściereczkę lub w słoiczku.
Smacznego!


1 komentarz:

Kamciss pisze...

Kolorowo! Pycha :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...