18 grudnia 2014

Babeczki z jabłkiem i suszoną wiśnią


Te śliczne malutkie babeczki są taką "kropką nad i" po świątecznych kulinarnych wspaniałościach. Grzyby, buraki, kapusta, suszone owoce, cynamon i mak to smaki przodujące w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Babeczki zawsze przygotowywała moja Babcia. Były kwintesencją Świąt (dla małej dziewczynki) i tak naprawdę zawsze czekałam tylko na nie.  Smak mojego dzieciństwa powraca każdego roku, pachnącym wspomnieniem Babci. Śmiało mogę powiedzieć że to jej testament. Pierogi z kaszą, babeczki, zupa ogórkowa,  lody waniliowe i wiele wiele innych wspomnień :)


Babeczki z jabłkiem i suszoną wiśnią

ok. 26 szt

Nadzienie
2 duże łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
4-5 dużych jabłek
garść suszonych wiśni
skórka otarta z jednej pomarańczy
sok z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii

Ciasto
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
1 łyżka cukru
200 ml śmietanki kremówki
2 żółtka
szczypta soli

białko do posmarowania
cukier do oprószenia (opcjonalnie)

Nadzienie można zrobić dzień wcześniej. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Masło rozpuścić z cukrem i przyprawami: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon. Pokrojone jabłka wrzucić na gorące masło. Dodać skórkę i sok z pomarańczy. Dodać pokrojone wiśnie. Smażyć na bardzo małym ogniu przez ok 30-40 minut aż się zrobi gęsty dżem. Przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w jednolitą całość.
Przygotować formę na muffinki. Każdy otwór posmarować tłuszczem.
Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać kółka np: szklanką) W każdy otwór włożyć wycięte kółko, wypełnić nadzieniem z jabłek. Na wierzch ułożyć wyciętą gwiazdką z ciasta.  Można ułożyć dowolne wzory. Posmarować wierzch białkiem i posypać grubym cukrem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C z termoobiegiem ok 10-12 minut (do złotego koloru)
Wyciągnąć z piekarnika i studzić. Gdy zastygnie można delikatnie wyciągnąć babeczki z foremki.
Przechowywać w chłodnym miejscu zawinięte ściereczkę.

Smacznego!

2 komentarze:

Emma pisze...

prezentują się przepięknie!

z miłości do słodkości pisze...

Ale słodziaki, cudne zdjęcia! Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...