14 października 2014

Pyszne ciasto Migdałowiec


Migdałowiec to ciasto bez pieczenia. Jest przy nim troszkę pracy ale warto bo ciasto jest naprawdę przepyszne i uzależniajcie. Połączenie słonych krakersów, słodkiego kajmaku i delikatnego kremu budyniowego jest bardzo trafione.


Źródło przepisu tutaj

Migdałowiec

1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 jajko
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
250 g masła

2 duże paczki krakersów
1 puszka masy kajmakowej (puszkę z masą włożyć do gorącej wody i odczekać 10 minut aż się podgrzeje)

500 ml śmietanki kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
100 g płatków migdałowych

1.3/4 mleka podgrzać z masłem. Masło musi się rozpuścić.
2. W międzyczasie wymieszać 1/4 mleka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, cukier i cukier     waniliowy. Wymieszać tak aby nie było grudek.
3. Do gorącego mleka z rozpuszczonym masłem wlewać małym strumieniem mieszankę mąki i budyniu cały czas mieszając aż zgęstnieje.
4. Blachę o wymiarach 32x23 wyłożyć folią aluminiową.
5. Na dno ułożyć warstwę krakersów.
6. Wylać cały krem budyniowy, rozsmarować równomiernie.
7. Ułożyć drugą warstwę krakersów i posmarować masą kajmakową.
8. Ponownie ułożyć ostatnią warstwę krakersów.
9. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.
10. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
11. Do ubitej śmietany wlać żelatynę i wymieszać.
12. Bitą śmietanę wlać na krakersy.
13. Na wierzch posypać uprażonymi migdałami.
14. Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!



6 komentarzy:

RedHead pisze...

Prze PIĘKNY przekładniec. Mniam! :)

asia white kitchen pisze...

Dziękuję :)

gin pisze...

Mmm, boskie połączenie smaków :) Przy takim cieście można się wręcz rozpłynąć z rozkoszy :)

Kamciss pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :>

magnoliarozmaryn pisze...

Dla mnie to również świetne połączenie najlepszych smaków. Porywam przepis Asiu !

Jagoda pisze...

Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam orzechy, migdały i ciastka z kremem (Napoleonki!). Na pewno wypróbuję przepis! Pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...