W związku z tym że moje nastoletnie dziecko lubi szarlotkę, postanowiłam zamienić jabłka na morele. Ja bardzo lubię te owoce. Nie miałam ich wystarczająco dużo na dżem więc upiekłam kruche ciasto z morelami i kruszonką. Czekam na urlop z utęsknieniem, gdy będę mogła gotować i piec bez ograniczeń czasowych. Robić przetwory i kisić ogórki. To nastąpi dopiero w sierpniu.
Kruche ciasto z morelami i kruszonką
300 g mąki
125 g zimnego masła
100 g cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
szczypta soli
nadzienie:
ok 80 g moreli
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
cukier puder
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Do przesianej mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, śmietanę, jajko i sól. Wszystkie składniki zagnieść w jedną kulę. Nie za długo. Ciasto podziel na dwie części i odstaw aby odpoczęło.
W tym czasie przygotuj morele. Umyj i przekrój na pół. Wyciągnij pestki.
Tortownicę lub foremkę na tartę o średnicy ok 22 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Jedną częścią ciasta wypełnij dno i boki foremki. Wstaw do piekarnika i piecz ok 15 minut aż nabierze złotego koloru. Drugą część ciasta schowaj lodówki.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozpuść cukier z masłem. Wrzuć morele i podpiekaj ok 15 minut. Podpieczony spód wyciągnij z pieca. Przełóż ciepłe owoce wraz z karmelem. Na wierzchu pokrusz drugi kawałek ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz ok 20 minut aż kruszonka zbrązowieje.
Po upieczeniu gdy ciasto całkowicie wystygnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego !
3 komentarze:
Z morelami z pewnością było pyszne :)
Bardzo smakowicie się prezentuje:-)
Ja niestety jestem na odchudzajacej diecie:-( morele jem same bez pysznych dodatków.
Mmm, cudowne :) Takie słoneczne :)
Prześlij komentarz