Zdjęcie pochodzi tej strony Dziennik.pl
"Odwróceni zakochani" to historia niezwykła. Historia miłosna oczywiście. Miłosna jakich wiele, lecz opowiedziana w niezwykłych okolicznościach "przyrody". Rzecz dzieje się w dwóch odrębnych światach, które żyją obok siebie Każdy z nich ma własną grawitację. Światy rządzą się swoimi prawami, są zupełnie inne. Jeden jest piękny, bogaty, wspaniały i kolorowy a drugi szary, brzydki i biedny. Chłopak pochodzi z tego gorszego a dziewczyna z lepszego. Oryginalna wizja dwóch światów, między którymi znajduje się nieprzekraczalna granica.
Polecam film na długi majowy weekend. A żeby było tematycznie to jeszcze odwrócone ciasto ananasowe z pysznym kremem mascarpone. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Klasyczny, amerykański placek.
Film o miłości i ciasto ananasowe z kremem, wygodny fotel i można odpoczywać ;)
Przepis na ciasto pochodzi z tej strony z modyfikacjami
Składniki:
250 g masła, w temperaturze pokojowej
180 g drobnego cukru do wypieków + 2 łyżki
1 puszka ananasów w puszce (krążki)
kilka wisienek koktajlowych
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i odstaw.
Krążki ananasa odsącz z soku na papierowym ręczniczku. 100 ml soku odłóż na później.
Przygotuj 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm, spody wyłóż papierem do pieczenia. Dno jednej z foremek wysyp 2 łyżkami drobnego cukru. Na cukier wyłóż krążki ananasa, po środku każdego krążka i między nimi układaj wisienki.
Masło (dość miękkie, można je zmiękczyć w mikrofali), cukier, przesianą mąkę w proszkiem, 100 ml syropu z ananasów, wanilię i jajka umieść w misie miksera lub malaksera. Ubij (zmiksować) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto będzie bardzo rzadkie - takie ma być.
Zmiksowane ciasto podziel na 2 równe części. Przelej do obu tortownic, w jednej z nich ciasto powinno równo przykryć owoce.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Formy wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, następnie gotowe placki odwrócić na paterę w taki sposób, by spód znalazł się teraz na górze (chodzi o placek z owocami). Wystudzić.
Dodatkowo
6 łyżek konfitury brzoskwiniowej lub wiśniowej
150 ml śmietanki kremówki
250 ml serka mascarpone
2-3 łyżki cukru
Śmietankę ubij z cukrem na sztywno i dodawaj po łyżce sera. Miksuj aż powstanie aksamitny krem. Nie za długo bo się zważy.
Złożenie
Jeden placek (ten bez owoców) ułóż na paterze lub dużym talerzu, posmaruj konfiturą i kremem mascarpone.
Przykryj drugim plackiem z ananasami.
Smacznego !
Tytuł: "Odwróceni zakochani"
Data premiery: 23 sierpnia 2012
Reżyseria: Juan Diego Solanas
Obsada: Kirsten Dunst, Jim Sturgess, Jayne Heitmeyer
4 komentarze:
Zawsze mi się podobało to odwracane ciasto z ananasem, a u Ciebie dzięki tym wiśniom wygląda jeszcze ładniej!
i to na dodatek z kremem! znakomite.
a co do filmu, nie widziałam, ale słyszałam, że może być :]
Film widziałam, więc również polecam wszystkim na majowy weekend :) A ciasto wygląda pysznie :)
To ciasto kusi mnie odkąd zobaczyłam je w serialu "Gotowe na wszystko". Pięknie Ci wyszło :)
Prześlij komentarz