29 kwietnia 2014

Odwrócone ciasto ananasowe i odwrócony film o miłości

Zdjęcie pochodzi tej strony Dziennik.pl 

"Odwróceni zakochani" to historia niezwykła. Historia miłosna oczywiście. Miłosna jakich wiele, lecz opowiedziana w niezwykłych okolicznościach "przyrody". Rzecz dzieje się w dwóch odrębnych światach, które żyją obok siebie Każdy z nich ma własną grawitację. Światy rządzą się swoimi prawami,  są zupełnie inne. Jeden jest piękny, bogaty, wspaniały i kolorowy a drugi szary, brzydki i biedny. Chłopak pochodzi z tego gorszego a dziewczyna z lepszego. Oryginalna wizja dwóch światów, między którymi znajduje się nieprzekraczalna granica. 


Polecam film na długi majowy weekend. A żeby było tematycznie to jeszcze odwrócone ciasto ananasowe z pysznym kremem mascarpone. Ciasto jest dość proste w przygotowaniu. Klasyczny, amerykański placek.
Film o miłości i ciasto ananasowe z kremem, wygodny fotel i można odpoczywać ;)

Przepis na ciasto pochodzi z tej strony z modyfikacjami
Składniki:
250 g masła, w temperaturze pokojowej
180 g drobnego cukru do wypieków + 2 łyżki
1 puszka ananasów w puszce (krążki)
kilka wisienek koktajlowych
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 duże jajka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i odstaw.
Krążki ananasa odsącz z soku na papierowym ręczniczku. 100 ml soku odłóż na później.
Przygotuj 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm, spody wyłóż papierem do pieczenia. Dno jednej z foremek wysyp 2 łyżkami drobnego cukru. Na cukier wyłóż krążki ananasa, po środku każdego krążka i między nimi układaj wisienki.
Masło (dość miękkie, można je zmiękczyć w mikrofali), cukier, przesianą mąkę w proszkiem, 100 ml syropu z ananasów, wanilię i jajka umieść w misie miksera lub malaksera. Ubij (zmiksować) do otrzymania gładkiej masy. Ciasto będzie bardzo rzadkie - takie ma być.
Zmiksowane ciasto podziel na 2 równe części. Przelej do obu tortownic, w jednej z nich ciasto powinno równo przykryć owoce. 
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Formy wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut, następnie gotowe placki odwrócić na paterę w taki sposób, by spód znalazł się teraz na górze (chodzi o placek z owocami). Wystudzić.

Dodatkowo
6 łyżek konfitury brzoskwiniowej lub wiśniowej
150 ml śmietanki kremówki
250 ml serka mascarpone
2-3 łyżki cukru
Śmietankę ubij z cukrem na sztywno i dodawaj po łyżce sera. Miksuj aż powstanie aksamitny krem. Nie za długo bo się zważy.
Złożenie
Jeden placek (ten bez owoców) ułóż na paterze lub dużym talerzu, posmaruj konfiturą i kremem mascarpone. 
Przykryj drugim plackiem z ananasami.
Smacznego ! 

Tytuł: "Odwróceni zakochani"
  • Data premiery: 23 sierpnia 2012 
  • Reżyseria: Juan Diego Solanas
  • Obsada: Kirsten Dunst, Jim Sturgess, Jayne Heitmeyer
  • 4 komentarze:

    Marianna | coutellerie.pl pisze...

    Zawsze mi się podobało to odwracane ciasto z ananasem, a u Ciebie dzięki tym wiśniom wygląda jeszcze ładniej!

    Karmel-itka pisze...

    i to na dodatek z kremem! znakomite.
    a co do filmu, nie widziałam, ale słyszałam, że może być :]

    Kamciss pisze...

    Film widziałam, więc również polecam wszystkim na majowy weekend :) A ciasto wygląda pysznie :)

    wedelka pisze...

    To ciasto kusi mnie odkąd zobaczyłam je w serialu "Gotowe na wszystko". Pięknie Ci wyszło :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...