28 kwietnia 2014

Chleb drożdżowy z pesto


Niezwykle przyjemnie robi się - majowo. Niech się mai maj. Niech zielone pędy wchodzą przez okna i udają zasłony, przed ciekawskimi sąsiadami. Tak bardzo lubię maj. To chyba (oprócz złotej jesieni) najpiękniejsza pora roku. Jak zielone to musi być coś zielonego w kuchni. Może nie sałatka, tylko coś jako dodatek.
Chleb drożdżowy z zielonym pesto. Cudowny, piękny, zielony chleb. Zdjęcia nie oddają tak bardzo koloru, w rzeczywistości jest bardziej zielony.  Kiedyś robiłam podobny chlebek (wianek pleciony) cynamonowy TUTAJ.  Ten dzisiejszy jest wytrawny. Bardzo mi smakuje z masłem i sałatką z pomidorów, albo po prostu z dobrą oliwą. Pycha :)



Zacznij od pesto
Pesto
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
garść orzechów nerkowca lub orzechów piniowych
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/2 szklanki oliwy

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką pastę


Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" z małymi modyfikacjami

Ciasto drożdżowe wytrawne

*zaczyn 
1/2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 g świeżych
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
3 łyżki ciepłej wody lub mleka

Drożdże wymieszaj z cukrem aż nabiorą płynnej konsystencji.
 Wymieszaj z mąką i wodą lub mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut aż drożdże zaczną się pienić.

ciasto właściwe
*cały zaczyn
360 ml ciepłej wody
650-700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
1 łyżeczka soli
30 g miękkiego masła
garść pokruszonych pistacji (opcjonalnie)
kilka kropel oliwy z oliwek

1. Do dzieży miksera lub miski wlej cały zaczyn
2. Wsyp połowę przesianej mąki i sól
3. Wlej wodę
4. Wszystko wymieszaj.
5. Dodaj pozostałą część przesianej mąki i masło.
6. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto tak aby było miękkie i sprężyste.
Gdyby było za rzadkie dodaj odrobinę mąki.
7. Uformuj kulę i umieść w naoliwionej misce. Przykryj ściereczką i odstaw na ok 1-2 godzin. W zależności jak długo będzie rosło U mnie zajęło to 1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 

Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

8. Po wyrośnięciu ciasta przełóż je na blat oprószony mąką i rozwałkuj prostokąt o wymiarach 40 x 60 cm
9. Rozsmaruj pesto i zwiń placek w rulon wzdłuż dłuższego boku.
10. Przekrój rulon wzdłuż na dwie części .
11. Pasy ułóż na krzyż jeden na drugim i skręcaj jak sznurek.
12. Sznurek zwiń w ślimak i ułóż w tortownicy.
13. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok 30 minut.  
14.  Posyp pokruszonymi pistacjami i skrop oliwą
15. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz ok 5-10 minut.
Zmniejsz temp. do 175 stopni C i piecz jeszcze 30 40 minut.
Studź na kratce metalowej.

Smacznego !





2 komentarze:

Ania W pisze...

Mistrzowski po prostu !
Wygląda jak drożdżowy wieniec:-)

Anonimowy pisze...

Super

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...