19 kwietnia 2014

Mazurek z solonym kajmakiem i czekoladą


Moja Babcia z domu Mazurek robiła na święta niewyobrażalną ilość ciast. Serniki, sero- makowce, baby, babeczki z konfiturami, lody, krówki, ciasta z kremem i powidłami, małe kruche ciasteczka, (które były najlepsze po świętach) Już nawet nie potrafię wymienić ich wszystkich. Nie pamiętam jednak mazurków. Najbardziej utkwiły mi w pamięci babeczki i lody śmietankowe.

W starych książkach studiuje przepisy na baby z 40 jajami. Nie wyobrażam sobie takiej ilości wypieków jakie robiła Babcia i jakie robiono kiedyś.
Dziś każdy ogranicza się do jednego, góra dwóch ciast i też nie zawsze upieczonych w domu.



Mój dzisiejszy mazurek jest z solonym kajmakiem i czekoladą. Jest przepyszny. Kruchy spód i domowy kajmak z dodatkiem kurkumy. Na wierzchu gorzka czekolada, która bardzo fajnie przełamuje smak kajmaku.  


źródło przepisu blog Trufla z małymi modyfikacjami

Podaję za Truflą

Mazurek z solonym kajmakiem i czekoladą

Kajmak
200 ml pełnotłustego mleka
100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
100 g cukru
odrobinka mielonego imbiru
szczypta płatków soli morskiej lub drobnej


Do rondelka o nieprzywierającym dnie wlać mleko, śmietankę, wsypać cukier, wymieszać trzepaczką balonową. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając trzepaczką.
Masa będzie rzadka, ale po czasie zgęstnieje, na ściankach będzie gęstnieć szybciej - od czasu do czasu mieszać, by masa była jednolita i pilnować żeby się nie przypaliła. 
U mnie zajęło to ok 40 minut.
Gdy masa będzie mieć konsystencję gęstej śmietany,  zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Wtedy dodać odrobinę imbiru i szczyptę soli.
Kajmak można przygotować dzień wcześniej. Jeśli po zastygnięciu, kajmak okaże się nie wystarczająco gęsty, nic nie szkodzi, ponownie go pogotować (mieszając) i ostudzić.

Kruchy spód
160 g mąki pszennej
odrobina kurkumy
50 g cukru
1 małe żółtko
90 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
mała szczypta soli
2 łyżeczki kwaśnej śmietany 


Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto.
Ciastem cieniutko wylepić foremkę (użyłam foremki o wym. 23x12cm, może być prostokątna o podobnych wymiarach może też być nieco większa), wyłożoną pergaminem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec ok. 20-25min. w 175st.C, do zezłocenia, odstawić do zupełnego ostudzenia.
Na zimnym spodzie, rozsmarować kajmak. Odstawić do schłodzenia, najlepiej do lodówki, na kilka godzin, lub jeśli nam wygodniej - na noc. Kajmak w chłodzie jeszcze stężeje.

Polewa:
70 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

Rondelek z 70 g gorzkiej czekolady (o zaw. kakao min. 70%), postawić na garnuszku z gotującą się wodą (tak by dno rondelka nie dotykało wrzątku) mieszając trzepaczką balonową,
Gdy czekolada się rozpuści, dodać masło, wciąż mieszając. Gdy czekolada wchłonie masło, natychmiast zdjąć rondelek i garnuszek z wodą z ognia. Rondelek z czekoladą pozostawić na garnuszku z parującą wodą, czekolada będzie płynna przez cały czas dekorowania mazurka. Łyżeczkę zanurzyć w gorącej wodzie, nabierać nią czekoladę  i ozdabiać mazurek wg uznania. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia czekolady, w chłodnym miejscu. 



Wesołych Świąt !

Asia

2 komentarze:

Ania W pisze...

O nie masz racji, nie każdy ogranicza się do góra dwóch ciast:-) Robiłam z Córcią i siostrzeńcami po cztery mazurki, babę, makowiec i sernik. Ale to i tak nic: u koleżanki było pięć ciast oprócz mazurków:-) Wszystko chyba zależy jak duża rodzina?
Pozdrawiam.

koszyk pełen pomysłów pisze...

Ten mazurek tak bardzo kusi.....
Gdyby nie to, że czas zacząć zrzucać boczki i ograniczyć słodkości - już dzis bym go przyugotowywała!
Pięknie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...