30 grudnia 2013

Wianek pleciony cynamonowy


Zimno dzisiaj Mróz ! Rano przed drogą do pracy, ku mojemu zaskoczeniu zauważyłam że bez skrobania szyb się nie obejdzie. Nie wiedzieć czemu zniknęła moja piękna pomarańczowa skrobaczka do szyb. Hmmm...całe szczęście opakowanie po płycie Joni Mitchell było tuż pod ręką. Och Joni wybacz !
W domu mała katastrofa. Mój pies znowu się zakochał, więc tradycyjnie nikt nie śpi, a w każdym razie ja nie śpię od kilku nocy. Jestem jak zombi. Niech mu to zakochanie już przejdzie.

W ramach tego że i tak nie śpię postanowiłam zrobić coś na co dawno miałam ochotę. Wieniec cynamonowy, który ostatnio często pojawiał się na blogach kulinarnych przemawiał do mnie jak mało co. Pierwszy raz zobaczyłam go u Liski, potem na blogu Krachów . Pomyślałam że nie ważne jak będzie smakować, ważne że jest po prostu piękny. Uważam że jedzenie powinno przede wszystkim smakować, ale to nie dość że jest nieprzeciętnej urody to jeszcze jest pyszne. 

Przepis na ciasto drożdżowe jest całkowicie mój. Mój w sensie "moje ulubione ciasto drożdżowe". Bo tu można stosować różne, byle by było drożdżowe. Technikę zaplatania wieńca możecie zobaczyć na tej stronie http://totallyloveit.com/braided-cinnamon-rolls/


Składniki:

-zaczyn-
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki ciepłego mleka
1 łyżka mąki

Wymieszaj drożdże z cukrem aż będą płynne. Połącz z mlekiem i mąką. Wymieszaj składniki i przykryj. Odstaw na 20 minut aż drożdże zaczną pracować.

-ciasto drożdżowe-
380 g mąki pszennej
cały zaczyn
100 ml ciepłego mleka
1 łyżka spirytusu lub wódki
1 łyżka esencji waniliowej
4 łyżki cukru
1 całe jajko
1 żółtko
(białko wykorzystasz do posmarowania wieńca w końcowym etapie pieczenia )
2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła

Składniki na ciasto wymieszaj (można mikserem). Wyrabiaj 3-4 minuty. Ciasto musi być przyjemnie miękkie. Umieść w misce i przykryj ściereczką lub folią. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę.

-nadzienie-
100 g masła rozpuszczonego i wystudzonego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Wyrośnięte ciasto wyciągnij z miski i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm
Posmaruj prostokąt masłem i oprósz mieszanką cukru z cynamonem.
Zwiń wzdłuż dłuższego boku w rulon. Następnie natnij wzdłuż na dwie równe części i zwiń je ze sobą w spiralę. Oba końce połącz i uformuj wieniec. Nacięta część powinna być na wierzchu. 
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

-glazura-
1 białko
odrobina rozpuszczonego, wystudzonego masła
1/2 łyżki cukru
dwie szczypty cynamonu
Przed upieczeniem posmaruj białkiem wymieszanym z pozostałym masłem i oprósz cukrem z cynamonem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut.
Po wyjęciu z pieca przykryj lnianą ściereczką.
Smacznego !



3 komentarze:

Kamciss pisze...

Przepyszny! Uwielbiam taką dawkę cynamonu :>

Karola pisze...

też go robiłam, wyborny:)

Dominika Piszczorowicz pisze...

Ciekawa jestem czy piękniejszy czy smaczniejszy? :) Świetny w każdym razie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...