To chyba najłatwiejsze i najszybsze ciasto w świecie. Pierwszy raz przepis na nie usłyszałam w słuchowisku radiowym...nie pamiętam jakim. Ale myślałam że to taka fantazja scenarzysty napisana na potrzeby słuchowiska radiowego. Potem usłyszałam jeszcze gdzieś o tej niezwykle łatwej szarlotce i postanowiłam że muszę spróbować. Szczerze mówiąc nie wierzyłam do końca co z tego wyjdzie ale uwierzcie mi jest pyszna.
Szarlotka sypana
Wierzch szarlotki jest bardzo chrupiący, ciasto jest wilgotne i lekkie. Czas przygotowania nie powinien być dłuższy niż 10-15 minut. Nie licząc czasu pieczenia.
Tortownica okrągła o średnicy 20 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem lub oprószona bułką tartą.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza
Składniki:
1 kg jabłek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g zimnego masła
cynamon
cukier puder
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Składniki sypkie czyli mąkę (przesianą), cukier, kaszę mannę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w osobnej misce.
Do przygotowanej tortownicy wsyp 1/3 część masy sypkiej. Na nią ułóż warstwę połowy jabłek. Na jabłka wsyp ponownie 1/3 część masy sypkiej a na nią drugą połowę jabłek.
Na wierzch wsyp pozostałą część sypkiej mieszanki i ułóż pokrojone w plasterki zimne masło. Oprósz cynamonem.
Wstaw do pieca rozgrzanego do 190 stopni C na ok 50-60 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odczekaj ok 15-20 minut aż zastygnie. Potem można kroić. Najlepsza szarlotka smakuje oprószona cukrem pudrem na ciepło.
Smacznego.
6 komentarzy:
Może bym ją zrobiła? Wygląda rewelacyjnie! Tylko nie dziś, we wtorek zrobię:) pamiętam jak mi o niej opowiadałaś;)
Zrób kochana koniecznie, jest boska :)
Faktycznie, chyba prościej się nie da :D
Uwielbiam sypaną :)
moja ukochana szarloteczka:) wyszła ci lepiej niż wychodzi mojej teściowej, bo to ona pierwszy raz mnie taką poczęstowała:) boska jest!
Już ją piekłam dwa razy, jest genialna!
Prześlij komentarz