11 marca 2014

Sernik waniliowy z polewą ganache



Sernik waniliowy z polewą ganache, czyli polewą z gorzkiej czekolady ze śmietanką i odrobiną wanilii. Polewa jest przepyszna, puszysta i rozpływa się w ustach. Dla wielbicieli gorzkiej czekolady i serników to idealny deser. Zapraszam i zachęcam do upieczenia. Sernik nie jest trudny w przygotowaniu, jedyna rzecz to czas oczekiwania na konsumpcję. Jak w przypadku każdego sernika trzeba odczekać aż całkowicie wystygnie.




Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm. Wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza

Spód
150 g zwykłych herbatników lub ciasteczek amaretto
1 łyżka masła

Ciasteczka zmiel w blenderze na drobny piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z pokruszonymi ciasteczkami. Wyłóż spód tortownicy przygotowaną masą ciasteczkową.

Masa serowa
1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka
200 ml jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka ekstraktu waniliowego

W misce należy wymieszać poszczególne składniki. Można to zrobić łyżką, nie potrzeba do tego miksera. Wymieszaj ser z jogurtem, dodaj cukier i po jednym jajku. Gdy jedno wmieszasz w masę dodaj następne i tak do wyczerpania. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, mannę, ziarenka z wanilii, i ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przelej masę na przygotowany wcześniej spód. Wstaw sernik do piekarnika i piecz 30 minut w 180 stopniach C. Potem zmniejsz temp. do 150 stopni C i piecz jeszcze ok 40 minut. Sernik na brzegach będzie ścięty a środek może być galaretowaty. Nie wyciągaj sernika z pieca. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Sernik musi tam pozostać do całkowitego wystygnięcia.
Gdy będzie całkiem zimny zrób polewę.

Polewa ganache
100 g czekolady gorzkiej
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
1 łyżeczka masła
1 płaska łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Śmietankę z masłem zagotuj w rondelku. Wyłącz palnik i odstaw rondelek. Czekoladę połam lub pokrój ostrym nożem na drobniejsze kawałki. Umieść je w miseczce i zalej gorącą śmietanką. Dodaj cukier. Odczekaj 3-5 minut a następnie widelcem lub trzepaczką bombelkową energicznie wymieszaj czekoladę ze śmietanką. Powstanie gęsta czekolada. Na koniec wlej ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

Na zimny sernik wlej czekoladę i wstaw całość do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Sernik przechowuj w lodówce.
Przed podaniem dobrze jest wyjąć sernik na ok 20 minut z lodówki.

Smacznego !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...