Wierzę że wszystko rozejdzie się po kościach. Wierzę tylko w dobre prognozy i szczęśliwe zakończenia. Śpiewam sobie z Brucem Springsteenem ...glory days... glory days...:)
Muzyka i gotowanie poprawiają mi zawsze nastrój i podnoszą na duchu.
Pomidorowe, mięsne i pieczarkowe cannelloni jest jednym z tych dań, które sycą żołądek, oczy i kubki smakowe jak nic na świecie. To danie znajduje się na mojej liście przebojów w pierwszej dziesiątce.
Cannelloni z sosem mięsno pieczarkowym
Sos
1 łyżka oliwy
150 g wędzonego boczku zmielonego
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego np łopatki lub karkówki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
7-8 szt pieczarek (można je zmielić w maszynce do mięsa lub pokroić w bardzo drobną kostkę
2 puszki pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta bazylii
sól
pieprz
15 rurek makaronu Cannelloni
100 g sera mozzarella
100 g sera feta
dodatkowo 2 łyżki oliwy
Sos
Na podgrzanej oliwie podsmaż boczek. Gdy się zrumieni dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki i zaczekaj aż puszczą sok. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć zmielone mięso. Mieszaj i chwilę podsmażaj. Wlej pomidory z puszek. Puszki uzupełnij wodą i wlej do sosu. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw bazylią, solą i pieprzem. Przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu ok 30-40 minut.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Rurki makaronowe nadziewaj sosem. Układaj równo w naczyniu. Pozostałą część sosu wlej na makaron tak aby był przykryty. Obsyp serami, bazylią i skrop oliwą. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut bez termoobiegu.
Smacznego !
3 komentarze:
Na pewno będzie dobrze!
Z takim daniem i Brucem nie może być inaczej.
Pysznie!
Wow! Jeden z moich ukochanych patentów na makaron. Ależ narobiłaś mi apetytu od samego rana! :-)
Przypomniałaś mi o prawie pełnym opakowaniu canelloni, które leży zapomniane w jednej z kuchennych szafek. Koniecznie czas coś z niego wykombinować - i koniecznie trzeba zainspirować się właśnie tym przepisem... :)
Prześlij komentarz