7 stycznia 2014

Nie-czekając na zimę


Znalazłam w samochodowym schowku muszelkę z nad morza, którą przywiozłam z wakacji we Włoszech dwa... a może trzy lata temu.  I tak bardzo zatęskniłam za tym ciepłem i beztroskim czasem. Mimo że zima właściwie w tym roku nie jest zbyt absorbująca, ja jednak tęsknie za ciepłem, ciągnącym się dniem i wieczorami kiedy siadałam w ogrodzie na huśtawce z książką i lemoniadą.
W obecnej sytuacji pozytywne jest to, że dni są dłuższe i cały czas zima nie przychodzi. Dla mnie mogłaby ona w ogóle się nie pojawić.
Na razie porządkuje swoje otoczenie ale tak gruntownie. Z nowym rokiem , nowe postanowienia. Nie gromadzić niepotrzebnych rzeczy. Wszystkie szuflady oczyścić z papierów-wyrzucę ! albo komuś dam. Przemalować szafki na biało i przestawić biurko. Opróżnić szuflady, w których gromadzone są sterty papierów, które kiedyś mogły się przecież przydać. O jak o tym pomyślę to już mi lżej.


Tarta serowa - wytrawna, jest bardzo prosta do zrobienia, ponieważ nie trzeba zagniatać kruchego ciasta.  Francuskie, gotowe będzie jako spód. Można je kupić chyba w każdym większym spożywczym sklepie. Użyłam tutaj ciasta niemrożonego w rolce w kształcie prostokąta. 

Tarta z gruszką i trzema serami-wytrawna

Użyłam okrągłej formy do tart o średnicy 32 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza

1 opakowanie ciasta francuskiego
4 średniej wielkości gruszki
100 g -  opakowanie sera pleśniowego niebieskiego np: Lazur
100 g sera feta
garść pokruszonych pistacji
4 łyżki sera twarogowego- takiego jak na sernik np: z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
200 ml śmietany 18 %
2 jajka + 1 jajko do posmarowania
3-4 pomidorki suszone z oliwy
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)
odrobina masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Na przygotowaną formę wyłóż ciasto francuskie tak aby przykryło dno i boki . Jeśli będą wystawać rogi ciasta to nic nie szkodzi, na koniec można je zawinąć na wierzch. Gruszki obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój gruszki na grube kawałki, wyłóż nimi spód tary. Pokrusz ser pleśniowy i fetę wprost do tary. W miseczce wymieszaj ser twarogowy, śmietanę, jajka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy i czarnuszkę. Wylej mieszaninę na gruszki i sery. Na wierzch ułóż pokrojone suszone pomidorki i posyp pokruszone pistacje.  Pozostałym ciastem przykryj całą masę serową. Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego pieca i piecz 30 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Gdy wystygnie wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego !




8 komentarzy:

Salvador Dali pisze...

tak podanej jeszcze nie próbowałam, ba! Nawet nie wiedziałam, że można tak połączyć! :)
Wygląda cudownie :)

Antenka pisze...

niebo w gębie! przerabiałam tartę z gruszką, ale w nieco innym wydaniu, pyszota!:)

Pod zielonym niebem pisze...

aż mi ślinka cieknie.

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Ja też nie łączyłam nigdy sera pleśniowego z fetą. Gdyby ją pominąć - mogę powiedzieć że to moje smaki, ale z nią nie jestem w stanie nawet sobie wyobrazić! jednym słowem muszę spróbować, Twoje zdjęcia zachęcają bardzo :)

asia white kitchen pisze...

Marianno, oczywiście możesz ominąć fetę. Pozdrawiam serdecznie :)

posmakujto! pisze...

Ciekawy pomysł na tartę! :)

whiness pisze...

I ja również doszłam swego czasu do podobnych wniosków. Dobrze mi bez zimy. Nie tyle brak mi lata, co cieszy mnie nieustające słońce i brak przejmującego mrozu. Przyjęłabym taką zimową rutynę bez żadnych protestów.
Trzy sery i ciasto francuskie? Jestem skutecznie skuszona.

Kamciss pisze...

Musi smakować wybornie :>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...