1 września 2013

Tortilla hiszpańska


Kiedy pomieszkiwałam w Krakowie miałam swoje ulubione miejsca kulinarne. Jednym z takich miejsc była Chimera. Restauracja z barem sałatkowym. Odbywały się tam nawet koncerty, na które często chodziliśmy. Tak było kiedyś, nie wiem jak jest teraz w Chimerze. Miałam tam swoje ulubione danie , to była Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i dużą ilością zieleniny. Była wspaniała. Bardzo często ją zamawiałam. Potem jak już wyprowadziłam się z Krakowa zapomniałam o tortilli aż do teraz kiedy przeglądałam  Kwestię Smaku. Przypomniał mi się ten smak, te czasy, muzyka i tamten klimat. Wszystkie sytuacje i otoczenie związane z konkretnym smakiem i zapachem są ze sobą nierozłączne.


Tortilla hiszpańska to coś w rodzaju omletu. Jest bardzo syta. Wystarczy kilka ugotowanych ziemniaków, jajka, szpinak i inne dodatki. Mamy wspaniały obiad lub kolację dla kilku osób. Potrzebna jest tylko cierpliwość i dobra patelnia z nieprzywierającym dnem. 

Ten przepis znacznie różni się od mojego, ponieważ zmieniłam proporcje i niektóre składniki, ale koncepcja jest ta sama. 

4-5 ziemniaków ugotowanych pokrojonych w 1-2 cm kostkę
1 średniej wielkości cebula pokrojona w kosteczkę
2-3 garście świeżego szpinaku
kilka plasterków wędzonego łososia pokrojony na mniejsze kawałki
1 ząbek czosnku 
200 g sera feta pokrojony w kostkę
5 jajek rozbełtanych
sól
pieprz
ok 3 łyżek masła
2 łyżki oliwy
pół szklanki startego na tarce żółtego sera, (użyłam sera Dziugas)
ulubiona zielenina: szczypiorek pietruszka, kolendra

 Na patelni rozpuść masło z odrobiną oliwy. Wrzuć ziemniaki i podsmażaj na złoty kolor. Cebulę i czosnek wrzuć do podsmażanych ziemniaków. Gotowe ziemniaki przełóż do miski i odstaw. Szpinak opłucz i podsmażaj lekko posolony na tej samej patelni. Zdecydowanie zmniejszy on swoją objętość. Przełóż go do ziemniaków. Do tej samej miski wrzuć łososia, oraz  ser feta. Zalej wszystko jajkami i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku sola i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnie z masłem lub oliwą wlej przygotowaną mieszankę. Przykryj pokrywką i podsmażaj na bardzo małym ogniu przez ok 15 minut. Musisz cały czas pilnować aby się nie przypaliło. Trzeba wziąć pod uwagę to że każda patelnia i kuchenka ma inne możliwości. W niektórych przypadkach może to zająć mniej czasu w niektórych więcej. W trakcie smażenia można od czasu do czasu delikatnie drewnianą łyżką podważać brzegi tortilli aby płynna masa spłynęła na dno. Chodzi o to aby wierzch był w miarę ścięty nie za mocno, podobnie jak w naleśnikach. Kiedy spód będzie dobrze upieczony a góra delikatnie ścięta połóż na patelnie duży płaski talerz i odwróć patelnię do góry dnem, tak aby placek znalazł się na talerzu. Potem wsuń go ponownie na patelnię tak aby usmażył się z drugiej strony. Oprósz wierzch serem i przykryj pokrywką. Podsmażaj ponownie ok 5-8 minut tak aby ser całkowicie się rozpuścił. Gotową tortillę przełóż na talerz, podawaj z pokrojoną natka pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego !

8 komentarzy:

Ervisha pisze...

Jedno z moich ulubionych dań :)

Klaudia - chochlikikuchenne pisze...

Mam wszystkie skladniki oprocz szpinaku i kolendry.. Zanosi sie na pyszny obiadek :D

mopswkuchni pisze...

Robiłam ją dzisiaj na śniadanie, tylko w wersji podstawowej, czyli ziemniaki, cebula i jajka. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

Kamciss pisze...

Pyszny pomysł na kolację :)

Inspirowane Smakiem pisze...

O mniam, ale pyszna! Uwielbiam takie połączenia składników, uwielbiam takie dania, jak kiedyś będę w Chimerze, na pewno skosztuję (o ile jeszcze tam jest).

pastawithapplepie.blogspot.com pisze...

musze wkoncu zrobić taka tortille

Asia pisze...

Wygląda bardzo smacznie;) tortilla ze szpinakiem i serem to jedna z moich ulubionych;)

Mary pisze...

Dawno nie jadłam takiej tortilli, przypomina mi ubiegłoroczne lato, które przepracowałam na Majorce... Pycha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...