Z podanych poniżej składników wychodzą 4 małe ( ok 200 ml ) słoiczki ketchupu
Składniki:
4,5 kg pomidorów malinowych
2 czerwone papryki słodkie
2 gałązki selera naciowego
2 średniej wielkości cebule
łyżka soli kamiennej lub morskiej
pieprz świeżo zmielony (taka ilość jak nam odpowiada)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej sproszkowanej
1/4 łyżeczki papryki ostrej sproszkowanej
25-30 ml octu
liść laurowy
ziele angielskie
Ketchup najlepiej zacząć przygotowywać w dużym i wysokim garnku. Wszystkie warzywa przygotuj- czyli umyj obierz i w przypadku papryki wyciągnij ziarenka. Pomidory, cebulę, paprykę i seler pokrój na mniejsze kawałki. Nie musza być regularne. Wrzuć wszystko do garnka i przykryj pokrywką. Warzywa musza się ugotować do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Gotuj pod przykryciem ok 1 godziny na bardzo małym ogniu. Gdy warzywa będą całkowicie rozgotowane przetrzyj je przez sito tak, aby oddzielić skórki i szypułki od miąższu, który jest naszym clou. Wszystkie te skórki wyrzuć nie będą nam już potrzebne. Cały uzyskany miąższ wlej do garnka z grubym dnem i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok 2,5 godziny, aż uzyskasz gęstą pulpę. W osobnym garnku zagotuj ocet z liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej do uzyskanego sosu pomidorowo paprykowego ocet z przyprawami. Wymieszaj dopraw jeszcze do smaku jeśli jest mało słone. Do wyparzonych słoiczków przelej gotowy ketchup. Zakręć i odwróć słoiczki do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego !
.
8 komentarzy:
nie ma to jak domowy keczupik:) pycha
Bardzo pyszny przepis! Właśnie jestem w trakcie robienia ketchupu z Twojego przepisu :)
Super fotki. Ketchup pysznie się prezentuje. Ostatnio robiłem z cukinii stąd moje zainteresowanie tematem.
Pomidory zerwane, zabieram się do pracy:)
Pomidory zerwane z krzaków, zabieram się do pracy!
bez cukru?
A jaki ocet?
Ocet obojętnie jaki, może być zwykły 10% a może być jabłkowy lub winny
Prześlij komentarz