Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na to ciasto. Zobaczyłam je w gazecie Kuchnia i już miałam zaszczepione w głowie że to jest do wypróbowania. Myślę że na pewno je powtórzę na święta. Marcepan, mak i ciasto drożdżowe łączy się nierozerwalne ze świętami. Jest bardzo delikatne, lekkie jak chmurka. Nadzienie jest jak ptasie mleczko a kwaskowy smak owoców wspaniale wzbogaca i przełamuje delikatność ciasta drożdżowego. W oryginalnym przepisie zastosowane zostały śliwki węgierki, co na pewno uczyniło by go jeszcze lepszym, ale niestety ich nie miałam. Mrożone jagody świetnie zastąpiły śliwki. Również masa marcepanowa jest dla mnie nie do zdobycia, więc kupiłam batoniki marcepanowe w czekoladzie, która była świetnym dodatkiem do nadzienia.
Zachęcam do zrobienia tego wypieku bo w gruncie rzeczy nie jest trudne.
/Źródło: Kuchnia/
Tortownica z odpinanym kołnierzem o średnicy 23 cm wysmarowana masłem lub olejem i wyłożona papierem do wypieków.
Piekarnik rozgrzany do 200 stopni Celsjusza.
Składniki:
375 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1 jajko
1 żółtko (białko które zostanie zmieszaj z odrobiną mleka i wykorzystaj do posmarowania ciasta tuż przed upieczeniem)
100 g miękkiego masła
szczypta soli
60 g cukru
150 ml ciepłego (nie gorącego mleka)
nadzienie:
50 g masy marcepanowej ( użyłam batonika marcepanowego w czekoladzie)
75 g suchego maku
20 g cukru
10 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
100 ml mleka
szczypta soli
dodatkowo:
3-4 łyżki jagód - użyłam mrożonych ( w oryginalnym przepisie są śliwki węgierki)
4 łyżki dżemu morelowego lub innego
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj drożdże, jajko, żółtko, masło, sól, cukier i mleko. Wszystkie składniki zagnieć (można użyć miksera). Miskę oprósz mąką, umieść w niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie: masę marcepanową lub batonik zetrzyj na tarce. W rondelku podgrzej mleko z makiem i solą. Marcepan wymieszaj z cukrem i dodaj do gorącego mleka. Mieszaj aż marcepan się rozpuści. Na koniec dodaj mąkę. Mieszaj aby uniknąć powstania grudek. Powstanie gęsta masa.
W wyrośnięte ciasto wbij pięść , co pozwoli je odpowietrzyć. Przełóż je na blat i wyrabiaj kilka minut. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Pokrój na 3 równe pasy.
Każdy pas posmaruj nadzieniem makowo - marcepanowym i posmaruj brzegi ciasta mlekiem. Zwiń każdy pas zaczynając od szerszej części w szeroki rulon.
Zwiń rulony w tortownicy w kształt ślimaka. Między przerwy umieść jagody lub śliwki. Posmaruj białkiem wierzch całego ciasta. Wstaw do piekarnika na 40-45 minut.
W tym czasie podgrzej dżem i przetrzyj przez sitko. Gdy ciasto się upiecze, wyciągnij je z piekarnika i posmaruj całość ciepłym dżemem.
Smacznego !
4 komentarze:
Wyglada niewyobrazalnie kuszaco! :D
Przepiekny ten slimaczek.. napatrzec sie nie moge. Musi smakowac wysmienicie - zapisuje przepis :)
bosko wygląda i pewnie tak też smakuje:) piękny ślimak:)
to w takim razie już niedługo postaram Ci się zaimportować nieco masy marcepanowej z Danii. Tam mercepan jest bardzo popularny :) Co byś miała na przyszłe wypieki :) Pozdrawiam
AniaCi
Uwielbiam takie 'mokre' ciacha :)
Prześlij komentarz