22 września 2013

Szarlotka z jabłek


Zrobiłam niezliczoną liczbę szarlotek z różnymi nadzieniami. Ciasto lepiłam z różnymi mąkami, płatkami, mączką z migdałów czy orzechów. Szarlotka z pigwą i orzechami , z jabłkami i imbirem i wiele innych, których tutaj nie pokazałam bo to po sernikach najczęściej robione przeze mnie ciasto.  Lubię je wymyślać na różne sposoby. Szarlotki mają w sobie tą zaletę, że zawsze się udają.  Jest w nich fajne też to, że każdy ma swój sposób na jabłka. Są musy jabłkowe, grube kawałki, nadzienie smażone, lub surowe zapiekane jabłka w kruchym cieście. Ja najbardziej lubię szarlotkę z cieniutkimi, plasterkami jabłek, których nie smażę tylko układam bezpośrednio przed upieczeniem.
Z przekazów rodzinnych wiem, że moja Babcia kroiła jabłka w słupki. I tak właśnie dzisiaj zrobiłam. Pokroiłam jabłka w słupki, a przepis na dzisiejszą szarlotkę znalazłam w bardzo starej książce, o której pisałam Wam tutaj.


/ Źródło przepisu: "Jak gotować" Miarja Disslowa/ z małymi modyfikacjami.

Forma do tary o średnicy 24 cm. Temperatura w piekarniku 180 stopni Celsjusza

Składniki:
Ciasto
240 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
60 g cukru trzcinowego
kilka łyżek gorącej wody

Nadzienie / "na marmoladę"
6 szt jabłek - użyłam antonówek
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
skórka z jednej pomarańczy 
1 łyżka ekstraktu waniliowego (możesz zamienić na cukier waniliowy, wtedy zmniejsz ilość cukru)
1 łyżka masła
1 roztrzepane jajko
1 łyżka cukru do oprószenia 

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj nadzienie:
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojone jabłka, dodaj cukier, cynamon, wanilię i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. Podsmażaj kilka minut. Jabłka nie muszą się rozlatywać. Odstaw do wystygnięcia.

Ciasto:
Mąkę przesiej przez sito, połącz z masłem pokrojonym w kostkę i cukrem. Gdy będziesz zagniatać ciasto dodawaj wodę. Ciasto musi mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Uformuj kulę i odstaw. Przygotuj formę na tartę. Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką lub bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkuj na cienki placek i przełóż na foremkę. 
Na przygotowany spód przełóż nadzienie.
Drugą-mniejszą część ciasta rozwałkuj na cienki placek i pokrój na paski o szerokości 2 cm.
Na cieście z nadzieniem ułóż kratkę z paseczków. Posmaruj jajkiem i oprósz cukrem.
Piecz ok 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Podawaj na ciepło z lodami lub/i bitą śmietaną.
Smacznego !



11 komentarzy:

lisiczka_bez_kitki pisze...

O jaka elegancka krateczka! Szarlotka, to jedyne ciasto z owocami jakie naprawdę lubię. Inne, zjem, owszem, ale bezdźwięcznie przy tym.
I cynamon, czas na cynamon już...

asia white kitchen pisze...

O tak,ta krateczka sprawiła mi chyba najwięcej przyjemności :) Serdecznie pozdrawiam :)

Darka pisze...

Przepisy babć są najlepsze :) u mnie dzisiaj kakaowa tarta z jabłkami i cynamonem :)

Ewa Capri pisze...

przepyszna ! :)

Kamciss pisze...

teraz żałuję troszeczkę, że mam przed sobą sernik, a nie taką szarlotkę :<

Marcelina pisze...

Wygląda przepysznie :) Kusi kratką jak i nadzieniem.

Antenka pisze...

mistrzostwo świata:) wygląda lepiej niż w niejednej najlepszej cukierni:)

ankawell pisze...

szarlotka to ciasto , które nigdy się nie znudzi ...
przepisy na pożółkłych kartkach spisane są jak skarb ... najwspanialsze ciasta za nimi się kryją ...

Ilona G. pisze...

Zrobiłam i zjadłam ! Przepyszna ! A ciasto rewelacja ! Lubię ciasta (te zagniatane samemu) które robi się szybko (aby się nie kleiły do rąk i stolnicy) i przyjemnie - a to takie jest.
Zastosuję je również do innych tart z owocami. To będzie mój numer 1 !

asia white kitchen pisze...

Ilona cieszę się że tak Ci przypadło do gustu to ciasto. Fakt że z ciastem kruchym można robić cuda i łączyć z różnymi rzeczami. Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych wypiekach :)

ILoveBake.pl pisze...

cudowne te Twoje fotki, a ciasto obłędne. Mam słabość do jabłkowych :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...