Ten Włoski chlebek robiłam już kiedyś TUTAJ i TUTAJ . Dzisiaj zrobiłam z oregano i rozmarynem.
Focaccia jest tak smaczna, że znika zanim jeszcze wystygnie, bo chyba taka właśnie jest najlepsza. Bardzo lubię kanapki z focaccią podane z plasterkiem pomidora, albo łososiem. Idealna z oliwą i balsamico. Lubię kiedy jest mocno słona z grubą morską solą. Zachęcam Was do zrobienia jej w domu bo wcale nie jest trudna. Robi się ją podobnie jak ciasto do pizzy tylko trochę grubsze i bez dodatków.
/Przepis pochodzi z książki "Wypieki" Anneki Manning z małymi modyfikacjami/
Ilość na jeden bochenek o wymiarach 22 x 36 cm
Składniki:
duża szczypta cukru
500 ml letniej wody
1 saszetka suszonych drożdży
50 ml oliwy + trochę do skropienia
730 g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego oregano
sól morska i listki rozmarynu do posypania
kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj cukier i 250 ml wody, dodaj drożdże, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną się pienić.
Dodaj pozostałe 250 ml letniej wody i oliwę, po czym wsyp ok 1/3 mąki, oregano i sól. Mieszaj aż ciasto stanie się gładkie. Stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto będzie stopniowo sztywnieć. Powinno jednak być miękkie i sprężyste. Wyrabiaj ok 7-8 minut. Włóż je do wysmarowanej oliwą miski. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Rozgrzej piekarnik do temp 220 stopni Celsjusza. Natłuść oliwą formę o wymiarach 22 x 36 cm. Jeśli nie masz takiej formy, wyłóż blachę papierem do wypieków.
Wyciągnij ciasto z miski i uderz w nie pięścią aby uszło z niego powietrze. Przenieś do foremki lub na blachę wyłożoną papierem. Rozłóż równomiernie rękami tak aby utworzyć prostokąt o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm. Palcami zrób wgłębienia na całej powierzchni. Skrop oliwą, posyp solą, ułóż listki rozmarynu i kawałeczki pomidorów.
Piecz 25-30 minut do złotego koloru.
Smacznego !
7 komentarzy:
Będę musiała upiec taki chlebek, w końcu jestem fanką włoskiej kuchni! :-)
Pysznie wygląda, bardzo lubię go zajadać ze świeżymi pomidorami :)
Focaccia jest super! Podoba mi sie to, ze można trochę poeksperymentować z różnymi dodatkami.
A ta kanapeczka z łososiem sprawia, że ślinka cieknie. :D
pychotaaaa
To tak jak ja, uwielbiam włoską kuchnię :)
Ja najbardziej lubię takie jeszcze ciepłe :)
Dzięki Kasiu. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz