11 stycznia 2013

Focaccia z bazyliowym pesto o suszonymi pomidorami


 Bez sera? Bez sosu pomidorowego? No chyba nie chcesz mi powiedzieć że to pizza?
A takie nie wiadomo co...to właściwie co to jest ta focaccia?
Takie ciasto na pizze tylko grubsze i bez dodatków. We Włoszech podawane przed posiłkiem. W każdym regionie z czymś innym. Z oliwkami, pomidorami, oliwą, rozmarynem. Nawet na słodko. Z czym chcesz :)

Ja sobie zrobiłam z pesto bazyliowym, oliwą, rozmarynem i solą morską. Na zakwasie pszennym.
Jeśli nie masz zakwasu, albo nie chce Ci się czekać aż się zrobi, możesz go ominąć i upiec na samych drożdżach.


Zakwas pszenny jest delikatniejszy w smaku niż żytni ( pisałam o nim tutaj ). Bardzo lubię ten smak naturalnych drożdży, więc postanowiłam że focaccie upiekę właśnie z dodatkiem zakwasu pszennego. 

Zakwas pszenny
400 g mąki pszennej razowej typ 2000
400 ml wody

1 dzień
100 g mąki
100 g wody
Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

2 dzień
dosyp 100 g mąki
100 ml wody
Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

3 dzień
Wymieszaj całość. Mieszanina pachnie jabłkiem i trochę piwem. Bąbelkuje.

dosyp 100 g mąki
100 ml wody
Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

4 dzień.

Wymieszaj całość.

dosyp 100 g mąki
100 ml wody
Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.


W 5 dniu zakwas jest już gotowy do pieczenia. Resztę można przechowywać w lodówce.


Focaccia 
składniki
rozczyn
100 ml zakwasu pszennego
100 ml mąki pszennej typ 500
100 ml ciepłego mleka
Wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Ciasto
rozczyn
400 g mąki typ 500
250 ml ciepłego mleka
2,5 łyżeczki drożdży instant
50 ml oliwy
1 łyżeczka soli morskiej
2 łyżeczki pesto z bazylii (opcjonalnie)
2 pomidorki suszone
odrobina oliwy do spryskania
bułka tarta do oprószenia tortownicy

Połącz rozczyn ze składnikami na ciasto. Wymieszaj. Wyrabiaj ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Wygniataj przez 10 minut na stolnicy oprószonej mąką. Uformuj kulę. Wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 40 minut.
Włącz piekarnik na 50 stopni. Tortownicę o średnicy 35 cm wysmaruj oliwą i oprósz bułką tartą. Wyrośnięte ciasto uformuj na kształt okrągłego placka. Odwrotną częścią drewnianej łyżki zrób w cieście dziurki o głębokości 1 cm. W każde wgłębienie włóż pesto. Ułóż kawałeczki suszonego pokrojonego w kostkę pomidora.  Na koniec spryskaj oliwą i ułóż listki świeżego rozmarynu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni Celsjusza. Po 30 minutach zwiększ temperaturę na 260 stopni Celsjusza. Piecz w tej temperaturze 10-15 minut. Potem zmniejsz na 180 stopni C. Piecz łącznie ok 30-40 minut.
Można podawać z oliwą i octem balsamicznym lub ukroić jak chleb i zrobić kanapkę.
Smacznego !


2 komentarze:

kuchenny bałagan pisze...

Ale smakowita :)

etrala pisze...

z oliwa wyśmienita :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...