6 lipca 2013

Bułeczki z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami



Bułeczki drożdżowe na słono. Mogą być świetna przekąską do pracy, szkoły czy na piknik. W brew pozorom łatwe i szybkie w wykonaniu. Bardzo lubię suszone pomidory a w połączeniu z pieczarkami smakują naprawdę świetnie. 


Bułeczki z pieczarkami, serem dziugas i suszonymi pomidorami

Z podanych proporcji wychodzi 12 bułeczek

Składniki:
ciasto
400 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli morskiej lub kamiennej
7 g suszonych drożdży (1 saszetka)
200 ml ciepłego mleka
2 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła

nadzienie
2 łyżki masła
5 dużych pieczarek
1 cebula
kilka suszonych pomidorów w z oliwy
kilka kostek twardego sera dziugas lub parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

dodatkowo:
1 jajko
3 łyżki mleka
do posypania: słonecznik, mak, sezam, siemię lniane

Mąkę przesiej przez sito. Połącz z solą drożdżami mlekiem i masłem. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj kilka minut. Ciasto musi być elastyczne, miękkie i odchodzić od ręki. Przykryj ściereczką i zrób nadzienie.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj na maśle aż będzie szklista. Pieczarki pokrój w kosteczkę i wrzuć do cebulki. Dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj tak długo aż pieczarki odparują i będą całkowicie ciemne.
Pomidory pokrój w kosteczkę.

Ciasto podziel na dwie części.  Każdą podziel na 6 równych części. Rozpłaszcz każdy i ułóż nadzienie: pieczarki, pomidory i kawałek sera. Uformuj bułeczki.
Na blasze rozłóż papier do wypieków i ułóż bułeczki w kilku centymetrowych odległościach. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 kwadranse aż wyrosną.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka. Posmaruj każdą i oprósz ulubionymi nasionkami np słonecznikiem. Piecz 40 minut na złoty kolor. Jeśli spód będzie twardy to znak że są upieczone.

Smacznego !


6 komentarzy:

Kamciss pisze...

Fajny pomysł do wykorzystania, jako przekąska na ognisku :)

granita pisze...

Czy jeśli rozpuszczone masło zamienię olejem rzepakowym to bułeczki mi wyjdą? Dbam o zdrowie serca i staram się w miarę możliwości wykluczać tłuszcze zwierzęce z mojej diety (nie fanatycznie, ale jednak) - wypieki wolę robić na oleju rzepakowym, który jest bogaty w kwasy omega-3 :)

Opalanka pisze...

o rajuśku,cudne Ci one!

asia white kitchen pisze...

Granita, nie próbowałam z olejem ale myślę że wyjdzie. Chodzi o smak i wilgoć ciasta. Powodzenia :-)

asia white kitchen pisze...

Oj tam ;-)

Antenka pisze...

wspaniale wyglądają:) mam na nie wielką chrapkę

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...