2 lipca 2013

Brioszki z serem i truskawkami


Ciepło, które nareszcie zawitało jest dla mnie prawdziwym błogosławieństwem. Jestem typem kochającym ciepło. Lepiej się czuję, lepiej znoszę wszystkie przeciwności losu. Otoczenie na zewnątrz, ta cała aura sprawia że chce mi się żyć. Mogę przenosić góry. Nie każdy lubi upały, a ja uwielbiam. Wiem, czasem jest trochę za duszno, ale i tak wolę duchotę niż zimno i deszcz. Najbardziej podoba mi się to, że nie muszę zakładać na siebie tych wszystkich kurtek, ciężkich butów i swetrów. Mogę wreszcie jeść świeże truskawki, czereśnie czy rzodkiewkę prosto z ogródka. Rano pić kawę w ogrodzie i mogę to robić w piżamie na boso.

Przez ostatnie dni miałam bardzo dużo pracy w kuchni. Piekłam ciasta-mnóstwo ciast, zrobiłam dużo sałatek. Ale  nie dla siebie a dla kogoś. Parę rzeczy z tych szaleństw Wam pokażę a dzisiaj wreszcie upiekłam coś dla siebie. 
Zapraszam Was na broszki z serem waniliowym i truskawkami. Idealne na śniadanie.


Brioszki z serem i truskawkami

Temperatura w piekarniku 180 stopni Celsjusza.
Tortownica o średnicy 23 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do wypieków.

Zaczyn
45 g świeżych drożdży 
2 łyżeczki cukru
100 ml ciepłego mleka

Ciasto właściwe
zaczyn
325 g mąki pszennej
80 g cukru
100 ml ciepłego mleka

Nadzienie
4 kopiaste łyżki sera twarogowego
2 łyżki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
kilka truskawek
1 jajko
odrobina brązowego cukru do posypania 

Zaczyn: drożdże wymieszaj z cukrem. Gdy będą płynne zmieszaj z mlekiem. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Drożdże zaczną pracować i rosnąć, o to chodzi.
Ciasto: w osobnej misce przesiej mąkę, wsyp cukier, dodaj zaczyn i mleko. Wszystko wymieszaj. Można to zrobić mikserem albo ręcznie. Ciasto musi być sprężyste i przyjemne w dotyku. Zostaw je w misce, przykryj czystą ściereczka i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce na ok 40-50 minut. W zależności od temperatury otoczenia i od jakości drożdży ciasto będzie rosło. Może to potrwać dłużej niż godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
W trakcie wyrastania ciasta zrób nadzienie. Ser zmieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i cukrem. Truskawki umyj i obierz z szypułek.

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na gruby prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 cm X 25 cm. Rozsmaruj przygotowanym wcześniej nadzieniem ciasto i ułóż truskawki. Zwiń ciasto w gruby rulon tak jak roladę i pokrój na 8 równych kawałków o szerokości ok. 3,5 cm. Włóż do tortownicy, jedną obok drugiej, tak by było widać przekrój. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć swoja objętość). Posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem. Wstaw do piekarnika na 50 minut aż nabiorą złotego koloru. Wyciągnij z piekarnika i studź na kratce. 

Smacznego !


5 komentarzy:

Kamciss pisze...

Pycha wyglądają :)

Maggie pisze...

Ja tez lubie cieplo, choc bez przesady - afrykanskie upaly na dluzsza mete mnie mecza. Ale odrobina ciepla i slonca jeszcze nikomu nie zaszkodzila :)
A te brioszki to mi sie teraz beda snic po nocach.

asia white kitchen pisze...

Nie no Afrykańskich to też bym nie chciała, ale takie ciepełko to mi dobrze wpływa na wszystko :) A te brioszki to mogę Ci Maggie podesłać na życzenie :) Pozdrawiam ciepło.

asia white kitchen pisze...

Dzięki :)

*D pisze...

Cóż za placek! :) Wygląda idealnie i na pewno tak smakuje :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...