31 maja 2013

Zapiekanka makaronowa


Bardzo często gotuję za dużo makaronu i wtedy z tego co zostało robię zapiekankę. Można ją podawać z mięsem czy sałatą. Ta, jest bardzo aromatyczna, bo z dwoma rodzajami sera, szparagami i szynką szwarcwaldzką. Szparagi można zastąpić innymi warzywami np: brokułami czy kalafiorem, a szynkę dobrym boczkiem albo kiełbasą chorizo.


Składniki:
ok 200 g ugotowanego makaronu (kształt dowolny)
kilka szparagów ugotowanych al dente
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
szczypiorek
ser pleśniowy niebieski

sos:
łyżka masła
łyżka mąki
250 ml mleka
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
gałka muszkatołowa (na czubku noża)
sól
pieprz
pół szklanki startego na tarce sera Parmezan

Sposób wykonania:
Makaron ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć pokrojone szparagi, szczypiorek, szynkę i pokruszony ser.
Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło wsyp mąkę i mieszaj aż mąka połączy się z masłem. Dolewaj małymi porcjami mleko cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec wlej gorący bulion i dodaj Parmezan . Gotowym sosem zalej makaron. Pokrusz ser pleśniowy. Piecz w piekarniku ok 30 minut.

Smacznego !


3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Aż się głodna zrobiłam od samego patrzenia:) na pewno wypróbuję ten przepis:D

Kamciss pisze...

Pycha! Uwielbiam takie zapiekanki :)

lubię dobre pisze...

uwielbiam makarony

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...