Składniki:
ok 200 g ugotowanego makaronu (kształt dowolny)
kilka szparagów ugotowanych al dente
kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
szczypiorek
ser pleśniowy niebieski
sos:
łyżka masła
łyżka mąki
250 ml mleka
200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
gałka muszkatołowa (na czubku noża)
sól
pieprz
pół szklanki startego na tarce sera Parmezan
Sposób wykonania:
Makaron ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć pokrojone szparagi, szczypiorek, szynkę i pokruszony ser.
Przygotuj sos: na patelni rozpuść masło wsyp mąkę i mieszaj aż mąka połączy się z masłem. Dolewaj małymi porcjami mleko cały czas mieszając. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec wlej gorący bulion i dodaj Parmezan . Gotowym sosem zalej makaron. Pokrusz ser pleśniowy. Piecz w piekarniku ok 30 minut.
Smacznego !
3 komentarze:
Aż się głodna zrobiłam od samego patrzenia:) na pewno wypróbuję ten przepis:D
Pycha! Uwielbiam takie zapiekanki :)
uwielbiam makarony
Prześlij komentarz