Jeśli zdecydujesz się upiec chleb na kamieniu, musi być on dobrze rozgrzany i oprószony obwicie mąką. Jeśli w formie, w zależności jaki ma kształt i wymiary. Jeśli jest to blacha o wymiarach 30cm X 20cm wyjdzie jeden duży chleb. Jeśli masz mniejsze foremki, wyjdą dwa chleby.
Ja swój chleb piekłam na kamieniu.
100 ml zakwasu żytniego
700 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży suszonych
ciepła woda (wlałam tyle wody aby po zmieszaniu z mąką otrzymać konsystencję miękkiej plasteliny)
1 płaska łyżka soli kamiennej lub morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka listków świeżego rozmarynu
Mąkę przesiej i połącz z pozostałymi składnikami: zakwasem, wodą, drożdżami, solą, olejem i rozmarynem. Mieszaj (można mikserem) tak długo aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Uformuj kulę i włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 2-6 godzin ( w zależności jak szybko podwoi swoją objętość). Po tym czasie kiedy ciasto wyrośnie na oprószonym mąką blacie zwiń kilka razy ciasto w bochenek i jeśli pieczesz na kamieniu ułóż bochenek w koszyku. Jeśli w foremce, posmaruj ją olejem i oprósz mąką lub otrębami. Włóż ciasto do foremki i przykryj ściereczką. Tak samo w przypadku koszyka jak i foremki odstaw chleb w ciepłe miejsce na 40-120 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej piec do temp. 250 stopni Celsjusza.
Wyrośnięty chleb spryskaj olejem lub wodą, natnij ostrym nożem i wstaw do pieca. Piecz w tej temperaturze ok 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 200 st C i piecz jeszcze ok 40-60 minut.
Upieczony chleb musi mieć twardy spód. Studź na metalowej kratce.
Smacznego !
6 komentarzy:
Cudowny chleb! Muszę w końcu kupić kamień do pieczenia, bo bardzo mi smakują tak upieczone chleby :)
Chlebek cudny!
Uwielbiam piec na kamieniu.
Chleby wychodzą takie pysznie puszyste.
Chyba pora znow wstawic zakwas...
Wygląda absolutnie bosko, Kochana!
Mmm zjadłabym sobie kawałeczek :>
Zaniedbałem swój zakwas, muszę się z nim przeprosić, bo chlebek wygląda rewelacyjnie
Prześlij komentarz