8 maja 2013

Chleb z rozmarynem


Jeśli zdecydujesz się upiec chleb na kamieniu, musi być on dobrze rozgrzany i oprószony obwicie mąką. Jeśli w formie, w zależności jaki ma kształt i wymiary. Jeśli jest to blacha o wymiarach 30cm X 20cm wyjdzie jeden duży chleb. Jeśli masz mniejsze foremki, wyjdą dwa chleby.
Ja swój chleb piekłam na kamieniu.


100 ml zakwasu żytniego
700 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży suszonych
ciepła woda (wlałam tyle wody aby po zmieszaniu z mąką otrzymać konsystencję miękkiej plasteliny)
1 płaska łyżka soli kamiennej lub morskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka listków świeżego rozmarynu

Mąkę przesiej i połącz z pozostałymi składnikami: zakwasem, wodą, drożdżami, solą, olejem i rozmarynem. Mieszaj (można mikserem) tak długo aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Uformuj kulę i włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 2-6 godzin ( w zależności jak szybko podwoi swoją objętość). Po tym czasie kiedy ciasto wyrośnie na oprószonym mąką blacie zwiń kilka razy ciasto w bochenek i jeśli pieczesz na kamieniu ułóż bochenek w koszyku. Jeśli w foremce, posmaruj ją olejem i oprósz mąką lub otrębami. Włóż ciasto do foremki i przykryj ściereczką. Tak samo w przypadku koszyka jak i foremki odstaw chleb w ciepłe miejsce na 40-120 minut do wyrośnięcia.
 Rozgrzej piec do temp. 250 stopni Celsjusza.
Wyrośnięty chleb spryskaj olejem lub wodą, natnij ostrym nożem i wstaw do pieca. Piecz w tej temperaturze ok 10 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 200 st C i piecz jeszcze ok 40-60 minut.
Upieczony chleb musi mieć twardy spód. Studź na metalowej kratce.
Smacznego !



6 komentarzy:

kuchenny bałagan pisze...

Cudowny chleb! Muszę w końcu kupić kamień do pieczenia, bo bardzo mi smakują tak upieczone chleby :)

Amber pisze...

Chlebek cudny!
Uwielbiam piec na kamieniu.
Chleby wychodzą takie pysznie puszyste.

Maggie pisze...

Chyba pora znow wstawic zakwas...

Beatrice pisze...

Wygląda absolutnie bosko, Kochana!

Kamciss pisze...

Mmm zjadłabym sobie kawałeczek :>

bartoldzik pisze...

Zaniedbałem swój zakwas, muszę się z nim przeprosić, bo chlebek wygląda rewelacyjnie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...