19 kwietnia 2013

Croissanty



Croissanty - rogaliki w kształcie półksiężyca z bardzo delikatnego ciasta francuskiego. Wspaniale smakują na słodko jak i na słono. Z filiżanką ulubionej kawy tworzą śniadanie idealne.
Robiłam je pierwszy raz i szczerze mówiąc miałam duże obawy, czy w ogóle mi się to uda, ale okazuje się że "nie taki diabeł straszny..."


Źródło przepisu: KitchenAid Wielka Księga Przepisów

Składniki na 12 rogalików
350 g mąki
płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
7 g (1 saszetka) suszonych drożdży
175-200 ml letniego mleka
175 g zimnego masła
1 ubite jajko do posmarowania

Mąkę i sól przesiej przez sito. Dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj. Wlej mleko.Wyrabiaj ciasto tak długo, aż  będzie gładkie i rozciągliwe. Przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Na blacie oprószonym mąką ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto. Zwiń w ściereczkę i włóż do lodówki na 10 minut.
Masło pokrój w kosteczkę i ułóż je między dwa arkusze folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Rozwałkuj masło w ten sposób, aby powstał prostokąt o wymiarach 15 cm x 10 cm. Złóż masło na pół i ponownie je rozwałkuj do postaci prostokąta o takich samych wymiarach.
Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 15 cm.
Po środku ciasta ułóż prostokąt z rozwałkowanego masła. Zawiń dolną jedną trzecią ciasta do góry i przykryj nią masło, a następnie przykryj całość górną częścią. Sklej ze sobą boki i rozwałkuj ciasto do wielkości prostokąta. Złóż ciasto na pół i ponownie rozwałkuj. Ciasto owiń w ściereczkę i schowaj do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości 30 cm x 45 cm.
Pokrój płat na 6 kwadratów o boku 15 cm i przekrój każdy po przekątnej na dwa trójkąty.
Ciasto zwiń w rulon (zaczynając od podstawy trójkąta) Lekko je zwiń w półksiężyc.
Posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem. Przykryj folią aluminiową posmarowaną olejem i pozostaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Jeszcze raz posmaruj croissanty roztrzepanym jajkiem i piecz przez 3 minuty. Po tym czasie obniż temperaturę do 190 stopni C. i piecz jeszcze 10-12 minut aż rogaliki nabiorą złotego koloru.
Można podawać je na ciepło jak i na zimno.
Smacznego !


6 komentarzy:

Ervisha pisze...

Wyszły Ci idealne :) Wspaniała propozycja na śniadanie :)

Lola pisze...

Ależ one są cudne :)

GrowingUp pisze...

Cudowne... Proszę, podeślij mi z 3...;)

Zielaczek pisze...

Wspaniałe. Ja się ciągle boję je zrobić :)

Madzia pisze...

Szczerze Asiu podziwiam :) Pamiętam, że kilka lat temu chyba widziałam program z Gordonem Ramsey'em w któym opowiadał jak cięzko jest zrobić croissanty samemu i od tego czasu nawet się nie zbliżałam do tego tematu.. może jednak powinnam spróbować :DPozrawiam

asia white kitchen pisze...

Madziu, robiłam je pierwszy raz, też bardzo się bałam, ale musi być kiedyś ten pierwszy raz. Owszem potrzebna jest cierpliwość, ale finał jest naprawdę wart tego czasu :) Zachęcam Cię, bo to jest chyba tak jak z upieczeniem pierwszego chleba. Jak ktoś upiecze raz, to potem już wpadnie w to pieczenie. Albo i nie...może być efekt odwrotny. Trzeba po prostu spróbować żeby się samemu przekonać
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...