4 stycznia 2013

O kobietach-skarbach


O czym można rozmawiać w pracy w zimowe i ciemne popołudnie ? Oczywiście o jedzeniu :)   Zupełnie nie wiem jak to się dzieje, ale kiedy zbliża się godzina  "fajrantu" wszyscy zaczynamy rozmawiać o jedzeniu.
Na dziesięciu mężczyzn obecnych w moim zawodowym życiu (nie licząc osiemdziesięciu w innym dziale) jesteśmy dwie kobiety.  Raj ?  Nie do końca.  Czasem jest nawet śmiesznie. Najbardziej złości mnie fakt, iż oni wszyscy po powrocie do domu mają na stole gorący obiad, który czeka przygotowany, pachnący i co najważniejsze świeży. Co też w menu króluje. Często słyszę że w poniedziałki jest pomidorowa, we wtorki też pomidorowa pewnie będzie bo z poniedziałku jeszcze została. A środy ...cóż w środy często słyszę ziemniaki z kefirem i sadzonym. W czwartki to czasem schabowe, albo hot-dogi serwują. A w piątki ryba. W sobotę rozmawiamy o grillu. To nie ważne że zima czy lato, gadamy o grillu. No a w niedziele to już klasyk nad klasykami. Król polskiej niedzieli się ścieli. Szanowni Państwo !  Rosół z makaronem !  Tak mają mężowie albo synkowie. Ja nie mam takiej żony i muszę sobie sama wymyślić i ugotować. Naprawdę im zazdroszczę. Zazdroszczę takiego skarbu, który dzień w dzień czeka w domu z gorącym talerzem zupy.


Tym czasem zacznę dzień miłym śniadankiem. Jajko w koszulkę ubrane, leżące na sałacie lodowej i otulone kołderką z pysznego bekonu i grzanek.

To bardzo proste danie w przygotowaniu i bardzo sycące. Zwłaszcza kiedy nie masz w domu pieczywa, to jest idealne śniadanie.

Składniki
Kilka liści sałaty lodowej
1 jajko
kilka plasterków wędzonego boczku
kawałek czerstwej bułki lub chleba
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotuj talerz, a na nim połóż porwane liście sałaty. Ugotuj jajko w koszulce. W tym celu zagotuj wodę w małym rondelku. Wbij jajko do filiżanki. A następnie bardzo powoli i delikatnie wlej to jajko do gotującej się wody. Zmniejsz płomień żeby woda gotowała się, ale powoli. Kiedy zobaczysz że białko jest już ścięte, wyciągnij delikatnie jajko łyżką cedzakową i przełóż na liście sałaty. Podsmaż na patelni kawałki boczku i ułóż na talerzu. Następnie na tym samym tłuszczu podsmaż kawałki pieczywa. Dodaj je do sałaty, jajka i boczku. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Dla tych, którym nie straszny cholesterol, wersja z kawałkiem zimnego masła położonym na gorącym jajku ;-)
Smacznego !

10 komentarzy:

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko pisze...

wspaniale sniadanko :)

Antenka pisze...

może i ja jutro zjem takie boskie śniadanko:D

Zielaczek pisze...

Wspaniałe śniadanko! Ja jestem jedną z tych, która czeka z ciepłym obiadkiem. Prowadzę działalność i przeważnie w domu pracuję, w teren wyjeżdżam na godzinę/dwie i mam taką możliwość... :)

asia white kitchen pisze...

To naprawdę jest bardzo ważne, ale niestety nie wszyscy to doceniają.

Marta pisze...

wow, ale śniadanie iście królewskie i jak pięknie wygląda

Krystyna pisze...

Mmmmmmiam. Cała jestem obśliniona.Uwielbiam takie ...składanki.Są najpyszniejsze,mogę się tym objadać bezkarnie.I jak do tej pory mi się nie znudziły. Proszę o dokładkę!!!!

etrala pisze...

rozmowy o jedzeniu w pracy sa świetne :)) szczególnie jak jest sie mega głodnym ;)
kocham jajka...moge na sniadanie, obiad i kolacje :D
jajka i cholesterol to największy mit - to zdrowe tłuszcze :)
od roku jem przynajmniej 3-6 dziennie ze względu na dietę sportową i mój cholesterol jest w normie ;)

Magda pisze...

Uwielbiam jajka w koszulce..Sa takie wykwintne.. A Twoje połączenie składników doskonałe!

Tarsis pisze...

Mam nadzieje, ze ten wpis o kolegach z pracy byl lekko ironiczny, jezeli nie, to bardzo, ale to bardzo tym panom wspolczuje :-) Ich zonom w sumie jeszcze bardziej :-)

Mam pytanie odnosnie jajka, czy do wody nie dodajesz octu ?
nie "rozwala" sie po calym garnku bez octu ?

asia white kitchen pisze...

Tarsis, no takie życie :) Każdy ma co lubi. Do jajek nie dodaję octu, nigdy mi się nie rozwala jajko. Woda nie gotuje się bardzo mocno więc jajko się utrzymuje. Pozdrawiam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...