Boże Narodzenie 2012
Dzieci, zapomnijcie o szkole, a dorośli o pracy. Cieszcie się świętami, bo ktoś je po to wymyślił. I pamiętajcie żeby nie wyrzucać łusek z karpia. Trzeba schować chociaż jedną do portfela i nie wyrzucać do następnej wigilii. Tego nauczyli mnie moi Dziadkowie.
Wszystkim czytelnikom Białej Kuchni i Słodkich Cudów, tym stałym i tym przypadkowym, życzę najpiękniejszych Świąt Bożonarodzeniowych. Życzę Wam przede wszystkim świętego spokoju, dużo radości, ciepła i zdrowia, bo od zdrowia wszystko zależy. Dużo kolędowania, wspaniałego jedzenia, spędzania tych świąt tak jak lubicie.
Wszystkiego najlepszego !
Asia
***
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż będzie połączone i miękkie. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut. Folia spowoduje że ciasto będzie sprężyste i bardziej miękkie.
***
Mam jeszcze dla Was dwie propozycje: uszka z makiem i wspaniały sernik świąteczny. Tak naprawdę uszka zrobiłam specjalnie dla mojej córki, która nie lubi pierogów z kapustą i grzybami i w ogóle nie lubi kapusty.
W wieczór wigilijny zjada tylko zupę grzybową i troszkę ryby. W tym roku wymyśliłam dla niej te uszka i chyba jej posmakowały :)
Ciasto
800 g mąki pszennej
1,5 szklanki bardzo ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
Farsz
250 g maku
garść obranych migdałów
garść orzechów włoskich
garść suszonej żurawiny
garść rodzynek
mała garstka skórki z pomarańczy
5 łyżek miodu gryczanego lub innego
100 g masła (rozpuszczonego)
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj ciasto aż będzie połączone i miękkie. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 10-15 minut. Folia spowoduje że ciasto będzie sprężyste i bardziej miękkie.
Mak zalej wrzątkiem z łyżką miodu i odstaw najlepiej na noc. Odsączony mak zmiel trzykrotnie przez maszynkę do mięsa razem bakaliami (migdały,orzechy,żurawina,rodzynki,skórkę z pomarańczy). Na koniec do zmielonej masy dodaj resztę miodu i rozpuszczone masło.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj szklanką kółka. Układaj małą łyżeczką farsz i zlepiaj ciasto tak jak pierogi. Na koniec połącz różkami pieroga na palcu. Gotuj w słonej wodzie z odrobiną masła. Uszka muszą wypłynąć na powierzchnie, wtedy są ugotowane.
Natomiast co do sernika, to muszę podkreślić że...zrobiłam w życiu już kilka serników, ale ten...jak człowiek weźmie do ust pierwszy kęs to powie: "o Jezu", a drugi kęs to powie: " o Boże ".
Taki jest właśnie ten sernik. Jest po prostu boski, tak jak autor tego przepisu. Więcej na Słodkich Cudach TUTAJ
Sernik świąteczny
Natomiast co do sernika, to muszę podkreślić że...zrobiłam w życiu już kilka serników, ale ten...jak człowiek weźmie do ust pierwszy kęs to powie: "o Jezu", a drugi kęs to powie: " o Boże ".
Taki jest właśnie ten sernik. Jest po prostu boski, tak jak autor tego przepisu. Więcej na Słodkich Cudach TUTAJ
7 komentarzy:
Asiu, tak pięknie tu u Ciebie....
Dla Ciebie i Twoich bliskich również moc świątecznych serdeczności!
Bardzo dziękuję Super Mamo :-) Wzajemnie jeszcze raz wszystkiego najlepszego.
Życzę Tobie i Twoim bliskim pełnych miłości i radości , zdrowych i spokojnych Świąt...
Ankawell, bardzo dziękuje za życzenia, Tobie również życzę wszystkiego najlepszego :)
Asiu,
cudny sernik zrobiłaś! Wygląda MEGA apetycznie.
Zdrowych i wesołych Świąt Ci życzę. Cudnych prezentów pod choinką i dużo uśmiechu.
Serdecznie pozdrawiam,
E.
Dziękuję Edith :)Wzajemnie wszystkiego najlepszego, cudownych świąt :)
wspaniały ten sernik!
Prześlij komentarz