2 żółtka
2 białka
szczypta soli
100 g cukru
100 ml mleka
100 g mąki pszennej (przesiana)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jabłko (obrane i starte na tarce o grubych oczkach)
1 banan lub inny owoc (maliny, truskawki, pomarańcze, śliwki, porzeczki)
syrop klonowy lub miód
W misce utrzyj (mikserem lub trzepaczką) żółtka z cukrem, dodaj mleko, mąkę, proszek do pieczenia. W osobnej misce ubij białka z solą na sztywna pianę. Połącz zawartość dwóch misek łyżką, dodaj starte jabłka-wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię nalewaj chochlą porcje małych placuszków. Smaż po kilka sekund z każdej strony na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, lub lnianej ściereczce.
Podawaj z pokrojonymi bananami i syropem klonowym lub miodem
Smacznego !
10 komentarzy:
Przepysznie wyglądają! Pulchne, mocno rumiane... Zjadłabym :)
Własnie takie lubię, lekko przypieczone :)
Co za zgranie! dziś podobne robiłam! pysznie wyglądają!:-)
Beatrice :), no właśnie , mamy dzisiaj podobne zachcianki chyba :) !
mniam! muszę chyba znowu zakupić syrop klonowy, a to zawsze trochę boli :) dlaczego on jest taki drogi? i dlaczego taki pyszny? Marzę o takim śniadaniu jutro!
Twoja córka to ma dopiero szczęście! Placuszki wyglądają bardzo smacznie, mam ochotę zrobić je na jutrzejsze śniadanie :)
Bistro mamo - zgadzam się, ceny tego syropu są skandaliczne, ale czego się nie robi dla przyjemności podniebienia. Zawsze można sobie powiedzieć że kawior jest droższy ;)
Agato-Miło to słyszeć, Chociaż chyba ona najbardziej lubi jajecznicę z boczkiem i to jeszcze jak tatuś zrobi. Ot taka przypadłość córeczek ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Wspaniałe! Ostatnio "chodziły" za mną racuchy z jabłkami, ale oddalam ten pomysł na rzecz tego przepisu:) Pozdrawiam !
Karola, pozdrawiam :)
W przyszłym tygodniu na śniadanko u mnie też się pojawią :).
A syrop klonowy jest taki drogi, ponieważ nie tak łatwo go pozyskać...
Prześlij komentarz