15 listopada 2012

Krem dyniowy z pietruszkowym pesto


Krem z dyni z pietruszkowym pesto, jest bardzo gęsty. Jeżeli ktoś nie lubi takich gęstych zup, można zwiększyć ilość bulionu. Pietruszkowe pesto z parmezanem i orzeszki piniowe przełamują smak kremu. Natomiast imbir dodaje lekko ostrej nuty. Polecam jesiennie. 

Składniki na krem dla 2 osób
1/2 małej dyni
2 łyżki masła
1 szalotka
1 marchewka
1 pietruszka
1 ziemniak
1 pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
2 szklanki bulionu z drobiu lub wołowiny
szczypta papryki chilli
1/2 łyżeczki imbiru lub ok 2 cm świeżego startego na tarce
sól i pieprz do smaku

składniki na pesto pietruszkowe
garść zielonej pietruszki
garść orzeszków piniowych (można zastąpić innymi np: laskowymi lub migdałami)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
kawałek (wielkości małej śliwki) sera parmezan
sól


Sposób przygotowania
Dynię obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i piecz w piekarniku przez ok 15-20 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło wrzuć szalotkę, marchewkę, pietruszkę, ziemniak, pomidor i upieczoną dynię. Zalej wszystko bulionem. Dodaj chilli, imbir, sól i pieprz. Gotuj przez 15-20 minut. Aż warzywa zmiękną. Na koniec wszystko zmiksuj blenderem na krem. Jeśli nie lubisz zbyt gęstego kremu możesz dodać więcej bulionu.

Pesto
Przy użyciu blendera zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę.


Podanie
Na miseczkę lub talerz przelej krem, na środku połóż kleks pesto i odrobinę kwaśnej śmietany. Można udekorować dodatkową porcją uprażonych orzeszków pini.
Smacznego !


4 komentarze:

Zielaczek pisze...

Witaminowa bomba na moje chorowanie. Tylko kto mi przygotuje Twoją zupkę? :)

asia white kitchen pisze...

A może szarlotki na osłodę :) ?

Anna Wlezień pisze...

do pietruszkowego pesto mam wielką słabość...uwielbiam go do tostów...z kremem z dyni też musi być wspaniałe :)

asia white kitchen pisze...

Ciekawy pomysł z tymi tostami, muszę spróbować :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...