Schab najlepiej przyprawić dzień wcześniej
ok 700 g schabu wieprzowego
10 śliwek wędzonych lub suszonych
1 ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
1/4 łyżeczka papryki chili
odrobina cząbru
odrobina tymianku
2,3 łyżki masła
Mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym lub lnianą ściereczką. Przy pomocy długiego i ostrego noża zrób w mięsie dziurę, a najlepiej z obydwu stron, tak aby spotkały się po środku. Włóż śliwki do środka mięsa, jedna za drugą. Przypraw mięso wszystkimi ziołami, solą, pieprzem oraz czosnkiem. Zawiń w folię i odstaw do lodówki na dobę. Przed upieczeniem ułóż na mięsie masło i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok 40-50 minut. Jeśli lubisz wypieczone zrób próbę z patyczkiem. Jeśli wypłynie różowy płyn to jeszcze trzeba piec, jeśli biały, to schab jest gotowy.
Smacznego !
3 komentarze:
mhhhhmmm!!! Uwielbiam schab ze śliwką! Nigdy sama go nie robiłam, ale z Twojego wpisu wynika, że nie jest to takie skomplikowane jaki mi się zawsze wydawało, więc może się za niego w końcu zabiorę?
Pozdrawiam:)
wygląda pysznie! :)
Pieczony schabik to jest to! dosyć często robię, jednak ze śliwką jeszcze nie miałam przyjemności.
Prześlij komentarz