18 października 2012

Polędwica w sosie jabłkowym i ziemniaki w parmezanie


  Polędwica w sosie jabłkowym
2 małe polędwiczki wieprzowe
1 jabłko (obrane i pokrojone na grube plastry)
kilka kaparów w zalewie
2 szalotki
3/4 szklanki bulionu warzywnego lub innego
1 łyżeczka octu balsamico
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
odrobina mąki
sól i pieprz
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

Mięso pokrój na 1 cm plastry i rozgnieć pięścią. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Mięso oprósz mąką i włóż na gorący tłuszcz. W trakcie smażenia dopraw solą i pieprzem. Smaż z każdej strony po kilka sekund. Przełóż do małego garnka z pokrywką. Do tej samej patelni wrzuć pokrojona szalotkę, jabłka i kapary. Wlej bulion i dodaj balsamico. Wszystko lekko zagotuj i przelej do garnka z podsmażoną polędwicą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj garnek pokrywką i zostaw na bardzo małym ogniu. Duś mięso ok 15 minut. Potem dopraw sos według uznania.

  Ziemniaki pieczone w parmezanie z ziołami

Kilka ziemniaków (ugotowanych najlepiej na parze)
2,3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
1/2 szklanki startego na tarce parmezanu
1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej
pieprz
1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki (opcjonalnie)
kilka kropel oliwy

Ugotowane ziemniaki pokrój w 3 cm kostkę, wyłóż do naczynia żaroodpornego.Dopraw ziołami i serem. Ziemniaki wymieszaj tak aby wszystkie otuliły się w przyprawach. Na koniec polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok 15 minut.
Na koniec posyp świeżymi ziołami.
Smacznego !


1 komentarz:

Monika pisze...

Podobają mi się te ziemniaki,uwielbiam parmezan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...