4 września 2012

Pomidorowo mi :) Nie chcę mi się gotować !


Pomidory w słoikach (sos pomidorowy)
Kiedy za oknem zimno, pada śnieg i wieje i chciałoby się do ciepłych krajów i nie chce Ci się gotować. Wyciągnij z piwniczki słoik z pomidorami, odkręć go, na patelni podgrzej odrobinę oliwy z czosnkiem i wlej zawartość słoika. W między czasie ugotuj makaron (jaki lubisz: spaghetti, penne) i połącz z sosem, posyp parmezanem lub innym ulubionym serem, udekoruj listkiem bazylii i polej odrobiną oliwy. Włącz sobie ulubiony film, wygoń psa z kanapy a potem na niej usiądź  i powiedz sobie: "... kto jest najlepszym kucharzem na świecie ? Ja ! :)
Smacznego !

Ale do zimy jeszcze trochę czasu, więc już dzisiaj kup kilka kilogramów pomidorów, najlepiej ekologicznych, parę słoiczków  (koszt słoików z zakrętkami to ok 0,50 gr).
Zagotuj wodę w dużym garze, w drugim dużym garze przygotuj zimną wodę, pomidory umyj, wrzuć do gara z gorącą wodą, a potem wyciągnij łyżką cedzakową i przełóż do gara z zimną. Wyciągnij pomidory i obierz ze skórki. Wytnij szypułki i pokrój w ćwiartki. Wrzuć do garnka pokrojone pomidory, czosnek, trochę bazylii i wlej oliwę, odrobinę posól i mocno zagrzej. Przełóż do słoików i zakręć. Słoiki można jeszcze pasteryzować. 


Leczo


Leczo to potrawa jednogarnkowa, która najbardziej smakuje mi o tej porze roku. Wtedy są najlepsze pomidory, najlepsza papryka i cukinie. Jest bardzo aromatyczne, pożywne i nie wymaga dużej pracy.
 Leczo
2-3 łyżki oliwy
2 cebule
200 g wędzonego boczku
400 g kiełbasy
2 cukinie
2 piersi z kurczaka lub polędwica wieprzowa
2 papryki
250 ml przecieru pomidorowego domowego lub pomidory w puszce bez skórki
2 ząbki czosnku
kilka pieczarek
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umyj i pokrój w kostkę lub paski (jak lubisz). Na rozgrzaną oliwę wrzuć boczek, cebulę, kiełbasę i resztę składników. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Nastaw minimalny płomień i duś ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Smacznego!


3 komentarze:

asieja pisze...

dzisiaj było na obiad leczo!:))

Katarzyna Kania pisze...

również zaczynam okres przetworowy :) dzisiaj robię jeszcze gruszki w syropie, pierwszy raz w życiu mam własną piwnicę i mogę ją zapełnić jak tylko chcę!

asiawhitekitchen pisze...

Gruszki są boskie, będzie przepis?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...