16 sierpnia 2012

Prosciutto, melon



"Szynka parmeńska (wł. Prosciutto di Parma) – rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie  prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakteryzuje się niższą zawartością soli w porównaniu z innymi szynkami tego typu, co nadaje jej charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak" .  Źródło Wikipedia






Szynka Parmeńska jest dość droga, ale jeśli kupisz kilka plasterków, to naprawdę nie będzie to wielki koszt.
Prosciutto z melonem to wspaniała włoska przekąska, zwłaszcza na letnie dni. 

1 melon
kilka plasterków szynki Parmeńskiej

Przekrój melona w poprzek na dwie równe połówki. Wydrąż łyżką nasiona. Połowę melona pokrój w krążki. Obierz ze skóry i przekrój na półksiężyce. Każdy kawałek owiń szynką.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...