29 sierpnia 2012

Maliny, banany pod pierzynką, czy crumble ?


Sama nie wiem jak to nazwać, czy powinnam pisać crumble , czy mogę po prostu napisać owoce pod kruszonką ?  Jak zwał tak zwał, napiszę tylko że to jeden z najlepszych deserów jaki jadłam.
Trochę mnie dzisiaj zainspirowała Beatrice swoim boskim ciastem z malinami :)


 Maliny z bananami pod kruszonką
Składniki na 8 porcji
ok 300 g malin
2 banany obrane i pokrojone w plasterki nie zbyt cienkie
2 łyżki cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego

kruszonka:
180 g mąki pszennej
200 g cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych
ok 50 g zmrożonego masła (zetrzyj na tarce na grubych oczkach)

 
Owoce wymieszaj z cukrem i octem balsamico.  Mąkę, cukier, jajko, sól, proszek do pieczenia, płatki i masło wymieszaj (nie zagniataj), powstanie piaskowa konsystencja. Kokilki wysmaruj masłem i do każdej ułóż porcje owoców, przykryj kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Można podawać z lodami lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!

A to jeszcze tak na resztki wakacji do posłuchania :)


tutaj zapraszam Was na migdałową tartę z owocami


7 komentarzy:

whiness pisze...

Przepysznie to wygląda. :) Uwielbiam gorące maliny pod słodką kruszonką.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ja w tym roku szalałam z tzw. crumble, czy z owocami pod kruszonką, testowałam różne, ale Twoja wersja mi się podoba i póki maliny jeszcze są muszę ją przetestować :)

asia white kitchen pisze...

No właśnie, ta moja była nawet za słodka, dlatego w przepisie zmniejszyłam ilość cukru :)

asieja pisze...

cudne są malinowe obrazki..

Magda pisze...

maliny na cieplo - cudo! i ta slodka kruszonka do tego, mmmm :)

Dusia pisze...

pod kruszonką każdy owoc lubię.

Arvén pisze...

Wymarzony mariaż smaków do crumble :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...