Sama nie wiem jak to nazwać, czy powinnam pisać crumble , czy mogę po prostu napisać owoce pod kruszonką ? Jak zwał tak zwał, napiszę tylko że to jeden z najlepszych deserów jaki jadłam.
Trochę mnie dzisiaj zainspirowała Beatrice swoim boskim ciastem z malinami :)
Maliny z bananami pod kruszonką
Składniki na 8 porcji
ok 300 g malin
2 banany obrane i pokrojone w plasterki nie zbyt cienkie
2 łyżki cukru
2 łyżeczki octu balsamicznego
kruszonka:
180 g mąki pszennej
200 g cukru
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych
ok 50 g zmrożonego masła (zetrzyj na tarce na grubych oczkach)
Owoce wymieszaj z cukrem i octem balsamico. Mąkę, cukier, jajko, sól, proszek do pieczenia, płatki i masło wymieszaj (nie zagniataj), powstanie piaskowa konsystencja. Kokilki wysmaruj masłem i do każdej ułóż porcje owoców, przykryj kruszonką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Można podawać z lodami lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!
A to jeszcze tak na resztki wakacji do posłuchania :)
A tutaj zapraszam Was na migdałową tartę z owocami
7 komentarzy:
Przepysznie to wygląda. :) Uwielbiam gorące maliny pod słodką kruszonką.
ja w tym roku szalałam z tzw. crumble, czy z owocami pod kruszonką, testowałam różne, ale Twoja wersja mi się podoba i póki maliny jeszcze są muszę ją przetestować :)
No właśnie, ta moja była nawet za słodka, dlatego w przepisie zmniejszyłam ilość cukru :)
cudne są malinowe obrazki..
maliny na cieplo - cudo! i ta slodka kruszonka do tego, mmmm :)
pod kruszonką każdy owoc lubię.
Wymarzony mariaż smaków do crumble :)
Prześlij komentarz