Kilka słów sprostowania.
Pisałam tego posta wczoraj wieczorem, dziś za oknem zdecydowanie bardziej przyjazna aura, przynajmniej w Częstochowie :)
05.06.2012 , wtorek
Dzisiaj taka okropna pogoda , wszyscy narzekają na złe samopoczucie, strasznie leje, w Częstochowie wszystkie światła wysiadły na skrzyżowaniach.
Mój pies jest tak mokry, brudny i śmierdzący, że całkowicie nie mam pomysłu co z nim zrobić . Chyba go przytulę bo jest taki kochany ;).
Młody szczaw... dawno nie było zupy szczawiowej. Zwłaszcza o tej porze roku jest pyszny bo jest świeży. Kupiłam na targu pęczek i jajka "0"
Właściwie to nie wiem jak się go gotuje, no cóż.. telefon do mamy i już wszystko wiem.
składniki:
pęczek młodego szczawiu (wypłukany)
ok 4 l wody
kawałek kostki mięsnej (prawdziwa kość z mięsem , nie bulionowa)
1 marchewka
1pietruszka w korzeniu
1/2 selera
cebula
czosnek
sól,pieprz
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
śmietana
2 łyżki masła
1 jajko na jedną porcję
jak zrobić:
wlej do garnka wodę
wrzuć wszystkie warzywa (umyte i obrane) oprócz szczawiu
dodaj pieprz, sól ziele, liść laurowy
ugotuj wywar ( ja gotuję ok 40 minut)
w między czasie ugotuj jajka na twardo (w zależności ile porcji podasz )
obierz ze skorupki i przekrój na pół
przygotowanie szczawiu:
w rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek
umyty szczaw pokrój (byle jak) i zostaw same liście, resztę wyrzuć
dodaj do masła i przykryj pokrywką
zrobi się zielona papka
teraz tą papkę należy przetrzeć przez sitko
wywar już jest gotowy
wyciągnij z wywaru łyżką cedzakową warzywa i kość
do wywaru dodawaj po łyżce przetartego szczawiu
popróbuj czy nie jest za kwaśna
jeśli będzie dobra wg Ciebie to znaczy że prawie koniec
dodaj jeszcze śmietanę (zahartowaną -czyli w osobnym kubku wymieszaj śmietanę z odrobiną soli i gorącej zupy)
podawaj z jajkiem na twardo, lub z grzankami przepis na grzanki
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz