19 czerwca 2012

Nadziewane lumache


Kuchnia włoska jest genialnie prosta i smaczna. Chyba właśnie dlatego jest tak popularna na całym świecie. Chciałabym dzisiaj zrobić coś z mojej nowej książki "Mamma Mia" Franka Bordoni.
Książka jest naprawdę świetna, są w niej zawarte najpopularniejsze włoskie dania. Autor opisuje również (tłumaczy) co to znaczy antipasto-czyli taka nasza przystawka, primo patto czyli pierwsze danie. W Polsce pierwsze danie kojarzy się z zupą, lecz we Włoszech to przeważnie makaron. Secondo piatto , czyli drugie danie na które podaje się rybę albo mięso lub jarzyny.  Dolci czyli deser. Po deserze podaje się espresso (na lepsze trawienie). A po kawie digestivi czyli napoje alkoholowe.
Moja fascynacja włochami chyba nigdy nie ulegnie znudzeniu :)

"Lumache, zwane również conchiglioni, czyli duże muszle, to makaron w kształcie muszli ślimaka, zwykle nadziewany i zapiekany. "

Nadziewane lumache

Składniki:
2 łyżki masła
1 drobno pokrojona cebula
10 dag drobno posiekanych pieczarek
1 szklanka bułki tartej
sól, pieprz czarny
1 łyżka świeżego oregano (ja nie miałam oregano i dodałam zieloną pietruszkę )
4 dag ricotty
garść listków rzeżuchy
świeża gałka muszkatołowa
16 dużych lumache (makaronu w kształcie muszli)
sos beszamelowy przepis na sos
4 łyżki świeżo startego parmezanu

Warzywa:
2 łyżki oliwy
1 duża cebula pokrojona w plastry
1 roztarty ząbek czosnku
1 zielona papryka pokrojona w kostkę lub paski
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę lub paski
2 średniej ilości cukinie obrane i pokrojone w plasterki
5,6 pomidorów obranych ze skórki pozbawionych pestek i pokrojonych w ćwiartki.

Nadzienie
1.Masło rozpuścić. Dodać cebulę i smażyć ją do zeszklenia. Wrzucić pieczarki i dusić ok 10 min.Dodać bułkę tartą, sól, pieprz oraz listki pietruszki  Na koniec dodać ricottę i rzeżuchę. Doprawić gałką i odstawić.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C
3. Muszle wrzucić do dużej ilości osolonej wody i gotować ok 12 min. Odsączyć i opłukać zimną wodą.
4.Przygotować sos beszamelowy.
5.Warzywa- w rondlu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek , obie papryki,cukinię na koniec pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Jak warzywa będą miękkie wyłożyć do naczynia żaroodpornego, albo do 4 małych.
6. Nakładać nadzienie do muszli i układać je na warzywach. Każdą muszlę polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Zapiekać 15 min. aż wierzch będzie złocisto-brązowy.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...