29 czerwca 2012

Czysta zupa z makaronem ryżowym i mięsnymi pulpecikami


Nazwałam ją czystą bo nie ma w niej dodatku śmietany, mąki , czy masła. Jest bardzo dietetyczna.  Może ją jeść mama która karmi piersią, lub ktoś na diecie.
   To bardzo prosta zupa, tylko troszkę inna, można nawet pokusić się o stwierdzenie że to taki rosołek, bo gotuje się właściwie jak rosół. przepis na rosół


Składniki:
ok 1 kg mięsa rosołowego
ok 4-5 litrów wody
2 marchewki
2 pietruszki
por
seler
cebula
natka pietruszki
koperek
sól, pieprz
2 liski laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki kaszki manny
2 jajka
garść tartego żółtego sera
makaron ryżowy


Gotuję wywar na mięsie, może być kurczak lub szponder wołowy, albo golonka z indyka, dużo warzyw pokrojonych jak lubisz,  Przyprawy .
Ugotuj wywar.
 Potem zrób pulpeciki:
Mięso, które ugotowało się w wywarze, zmiel przez maszynkę, połącz z dwiema łyżkami kaszki manny,  dodaj jajka, żółty ser, dopraw solą i pieprzem, posiekaną zieloną pietruszką, (można dodać chili). Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj małe kuleczki wielkości śliwki węgierki.
Na gorący wywar wrzucaj delikatnie kulki (nie gotuj wywaru bo pulpety się rozlecą), jak będą już gotowe wypłyną na powierzchnie , jak pierogi. W osobnym garnku zalej wrzątkiem makaron ryżowy, posól i przykryj pokrywką na ok 3 minuty. Odcedź i nałóż porcję do miski, Zalej wywarem wraz z pulpecikami i warzywami, posyp koperkiem i pietruszką.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...