Biała zupa czosnkowo kalafiorowa z grzankami ( przepis na grzanki z kozim serem i boczkiem )
Biała, bo jest z samych białych warzyw (no może prócz marchewki i natki pietruszki)
Składniki:
kilka różyczek kalafiora
4 ząbki czosnku najlepiej młodego
mały seler
1 pietruszka
1 cebula
1 marchewka
4 średnie ziemniaki
100 g masła
szklanka mleka
kostka wieprzowa najlepiej żeberko
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
kwaśna śmietana 18%
natka pietruszki
tarty parmezan
Jak zrobić
Warzywa : seler, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę umyć, obrać, pokroić w kostkę.
Podsmażyć na maśle, dodać kalafior, dusić pod przykryciem ok 7 min. Wlać mleko, dusić jeszcze ok 10-15 minut. W międzyczasie ugotować kostkę z mięsem. Uduszone warzywa z mlekiem wlać do wywaru z kości. Doprawić solą, pieprzem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok 20 minut. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze ok 8-10 minut.
Podawaj z kwaśną śmietana, natką pietruszki, tartym parmezanem i grzanką
Smacznego !
5 komentarzy:
tak, na pewno by mi posmakowała!
Pięknie się prezentuje. Jadłam kiedyś krem czosnkowy, ale z dodatkiem kalafiora nigdy.
Z dodatkiem tych chrupiących grzaneczek musi smakować świetnie;)
Wygląda przepysznie :) Zupy kalafiorowe lubię. Jestem bardzo ciekawa co zyskuje po dodaniu czosnku. Wypróbuję :)
Zrobiłam zupę i jest przepyszna:)Szczerze polecam jeszcze żadna zupa mi tak nie smakowała.
Pozdrawiam Gosia:*
Prześlij komentarz