30 maja 2012

Pizza Italiana


Co można zrobić do jedzenia, gdy dom jest pełen dzieci ?
-co chcecie zupkę czy pizze ?
-PIZZĘ !!!!!
-ok niech będzie.

Italianę jadłam pierwszy raz we Włoszech
Tam nawet pizza smakuje inaczej, ale muszę się do czegoś przyznać. Pierwsza pizza jaką jadłam właśnie tam, była paskudna, była jak z najgorszego koszmaru. To było moje wielkie rozczarowanie, ale z czasem jednak po głębszym rozpoznaniu terenu wszystkie pizze jakie próbowałam były wspaniałe.
Ta wersja "Italiany" jest trochę wzbogacona, bo dodałam do niej wędlinę. Oryginalna,  jest bez mięsa.

Składniki:
ciasto na pizzę
paczka suszonych drożdży ( 7g), lub 1/3 paczki zwykłych
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
250 g mąki (przesiana przez sito)
1 jajko
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli

składniki na sos:
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
garść bazylii
chlust oliwy
szczypta soli
szczypta cukru
(jak ktoś lubi ostre to można dodać ostrą papryczkę)

składniki na dodatki:
pomidorki koktajlowe lub truskawkowe przekrojone na pół
sałata rukola
wiórki sera ( Parmigiano lub inny podobny rodzaj) 


ciasto
rozgrzej piekarnik do 180 st
w małym naczyniu rozetrzyj droższe z cukrem i dodaj odrobinę mleka
odstaw w ciepłym miejscu i przykryj ściereczką
w między czasie do dużej miski wsyp mąkę
dodaj jajko, oregano sól i czosnek
na koniec dodaj drożdże, które już na pewno zwiększyły swą objętość
wymieszaj i zagnieć ciasto
odstaw, przykryj ponownie ściereczką (w tym czasie zrób sos)

sos
do blendera wrzuć pomidory, czosnek, bazylię, oliwę, sól, cukier i papryczkę
wszystko zmiksuj

*********
ciasto rozwałkuj, rozłóż na blaszce, posmaruj ciasto sosem, ułóż wędlinę - co lubisz (szynkę, salami, boczek)
na koniec rozrzuć połówki pomidorków.
Wstaw do pieca na ok 20 min. Pizza jest upieczona gdy spód ciasta jest lekko zarumieniony
Po wyciągnięciu z pieca posyp liśćmi rukoli i wiórkami sera
Bon appetit!


2 komentarze:

Paula pisze...

Niesamowicie dobry sos. Często spotykam się z przepisami opartymi na przecierze pomidorowym, co jest dużym błędem. Świeże pomidory całkowicie zmieniają smak sos i czynią go dużo smaczniejszym. Pycha!

asia white kitchen pisze...

Dziękuję za cenną uwagę. Serdecznie pozdrawiam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...