Tak naprawdę można użyć tu każdych owoców. Jeśli są mrożone , nie należy ich rozmrażać. Taką tartę można zrobić również zimą jeśli tylko mamy ochotę na letnie smaki.
Tarta z czereśniami i pianką
Kruchy spód
2 filiżanki mąki - ok 300 g
1 filiżanka cukru - ok 150 g
120 g zimnego masła
3 żółtka
Nadzienie
ok 3 dużych łyżek dżemu wiśniowego lub innego
400 g czereśni-wydrylowanych
Pianka
3 biała
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżka sodu z cytryny
Sposób wykonania
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść w jednolitą masę.
Foremkę na tartę o średnicy 25 cm wykleić ciastem (spód i brzegi)
Posmarować dżemem i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok 15 minut
W między czasie ubić piankę. Białka z cukrem i sokiem z cytryny. Piana musi być mocno ubita aż będzie sztywna.
Na upieczony spód wrzucamy owoce i sparujemy ubitymi białkami.
Wstawiamy do pieca i pieczemy jeszcze ok 1 godziny w 120-130 stopni C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz