3 czerwca 2015

Mini sernik z truskawkami i miętą


Taki mini sernik dla dwojga lub trojga. Nieskomplikowany z owocami sezonowymi. Z dodatkiem świeżej mięty prosto z ogródka. Idealny na długi weekend.

Mini sernik z truskawkami i miętą

Spód:
100 g ciasteczek owsianych lub maślanych
1 łyżka masła

Masa serowa:
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
500 g sera twarogowego
125 g serka Philadelphia
skórka z połowy cytryny
1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego

Dodatkowo:
kilka truskawek
listki świeżej mięty
łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozgnieść na "piasek"i połączyć z rozpuszczonym masłem.
Tortownicę o średnicy ok 18 cm wysmarować masłem (spód i boki). Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 150 stopni C.
Pokruszonymi ciastkami wyłożyć równomiernie spód tortownicy.
Jajka ubić z cukrem i wanilią. Ubić na krem. Dodać ser i serek Philadelphia. Wymieszać mikserem aż powstanie puszysta masa. Dodać otartą skórkę z cytryny i budyń (proszek). Wymieszać.
Przelać gotową masę na spod z ciasteczek. Wstawić do piekarnika i piec 75 minut. Brzegi sernika powinny być ścięte natomiast środek będzie galaretowaty.
Nie wyciągać sernika z piekarnika. Wyłączyć piec i uchylić drzwiczki aż do całkowitego wystudzenia.
Sernik lekko opadnie i może popękać na środku. Ułożyć truskawki i listki mięty. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)


5 komentarzy:

Fru pisze...

OMG, wygląda obłędnie. Nie wiem czy byłabym w stanie skończyć na jednym kawałku :)

Kulinarna Maniusia pisze...

Wspaniały serniczek :-)

gin pisze...

Zachwycający :)

Martha pisze...

Wow, ten sernik musiał być fantastycznie kremowy i aksamitny! :)
Cudownie Ci wyszedł. :D
A piesek z ostatniego zdjęcia przeuroczy, normalnie jak mój Goldenek. *.*

Martha pisze...

Wow, ten sernik musiał być fantastycznie kremowy i aksamitny! :)
Cudownie Ci wyszedł. :D
A piesek z ostatniego zdjęcia przeuroczy, normalnie jak mój Goldenek. *.*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...