1 maja 2015

Ciasta retro. Pleśniak lub Skubaniec


Kontrowersyjna nazwa ciasta Pleśniak albo Skubaniec nie ma nic wspólnego z pleśnią. Tak jak gołąbki, to mięso zawinięte w liście kapusty. Tak jak ciasto Biała DamaPani Walewska i wiele innych. Przyznam się, że mam czasem problem z przyswojeniem sobie tych dziwnych nazw, ale one tak krążą już od pokoleń i niech tak zostanie.  Ciasto pochodzi chyba jeszcze z lat 80, było zawsze obecne na wszelkich uroczystościach rodzinnych. Jestem wielką wielbicielką takich właśnie retro ciast  ;)


Pleśniak

przepis pochodzi z kanału "Kuchnia Renaty" 

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
225-230 g zimnego masła
5 jajek
1 łyżka kakao
1 szklanka cukru
1 słoik dżemu (użyłam śliwkowego) ok 360 g
450 g mrożonych wiśni lub świeżych

Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Wsypać do miski. Dodać 1/2 szklanki cukru. Masło zetrzeć na grubej tarce wprost do mąki. Można też pokroić je na drobne kawałki. Oddzielić żółtka od białek. Do mąki, cukru i masła dodać żółtka. Lekko wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. 3/4 i 1/4 Do mniejszej, dodać kakao. Część jasną zagnieść i schować do  zamrażarki. Część ciemną (z kakaem) również zagnieść i też schować do zamrażarki.
Włączyć piekarnik na 180 stopni C
Przygotować foremkę w której będzie pieczone ciasto.  Forma ok 20x30. Wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto (jasne) wyciągnąć z zamrażalnika i odciąć 1/4. Mniejszą część ponownie zawinąć i schować do chłodni. Większą zetrzeć na grubej tarce wprost do foremki. Wyrównać. Posmarować dżemem, wysypać wiśnie (jeśli używacie mrożonych, nie rozmrażać ich). Ciemne ciasto zetrzeć na grubej tarce  wprost na owoce.
Białka, które zostały ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier ( 1/2 szklanki)i jeszcze chwilę miksować. Gotową pianą posmarować warstwę na ciemnym cieście. Na koniec zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec ok 40-50 minut.

Smacznego :)

2 komentarze:

Opalanka pisze...

Moja mama piekła, bardzo lubiłam. I Skąpca. Może uda mi się i na niego znaleźć przepis:)

Anonimowy pisze...

Przepyszne, właśnie takich smaków szukałam. U mnie bez dżemu ale za to z wiśniami i jagodami. Teraz czekam na sezon z czarną porzeczką, uczta dla podniebienia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...