9 lutego 2015

Ciasto Kubuś


Ciasto Kubuś to lekkie, fantastyczne ciasto na niedzielne popołudnia. To bardzo popularne ciasto, które już dawno miałam na oku, ale jakoś nie miałam weny do jego przygotowania. Nazwa wzięła się od warstwy budyniowej, którą przygotowuje się na bazie soku przecierowego zamiast mleka. Zachęcam do przygotowania bo jest naprawdę pyszne i uzależniające.

Źródło przepisu tutaj z małymi modyfikacjami

Ciasto "Kubuś"

1.Warstwa biszkoptowa:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać łyżką mąkę tylko do połączenia składników.
Przelać do foremki 25x25 lub zbliżonej np 20x30. Dno formy wysmarować masłem i ułożyć papier do wypieków (tylko dno formy) Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok 20 minut (do suchego patyczka) Wyciągnąć z piekarnika i nie wyciągać z formy.

Nasączenie
sok z jednej cytryny lub pomarańczy
woda ok 1/2 szklanki
cukier (opcjonalnie)

2. Warstwa przecierowa (kolorowa)
1 litr soku przecierowego typu "Kubuś" np marchewka-banan-jabłko lub innego np pomarańczowego z marchewką.  Ja użyłam takiego.
3 budynie śmietankowe lub waniliowe o wadze 40 g
250 g masła (dobrej jakości)
cukier w zależności jak słodki jest sok (opcjonalnie)

Z budyniu w proszku i soku ugotować budyń. W tym celu zagotować 3/4 soku. W garnku najlepiej z nieprzywierającym dnem. W 1/4 soku, która została rozpuścić budynie. Do gorącego soku wlać rozpuszczony budyń. Mieszać cały czas aż zgęstnieje. Dosłodzić do smaku jeśli jest to konieczne.
Przykryć folią tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na lekką, jasną masę. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce budyniu .
Aż powstanie masa budyniowo-przecierowa

3. Masa śmietankowa 
600 ml śmietanki 30% lub 36%
250 g serka Mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią.

Wszystkie składniki wlać do miski i ubić mikserem aż nabierze sztywnej konsystencji, gęstego kremu.

Dodatkowo:
50 g białej czekolady
50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Biszkoptu nie wyciągać z formy. Brzegi mają być przyklejone do ścianek formy. Nasączyć biszkopt ponczem cytrynowym lub pomarańczowym.
Wlać warstwę budyniową, wyrównać. Wstawić do lodówki na ok 2 godziny
Następnie wlać warstwę śmietankową i wyrównać. Wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Smacznego :-)


10 komentarzy:

Cook Yourself pisze...

Prześladuje mnie to ciasto ;) Chyba w końcu muszę się za nie wziąć :)

Przepiśnik kuchenny pisze...

fajnie się to ciasto prezentuje

ILoveBake.pl pisze...

śliczne zdjęcia a ciasto wygląda bardzo fajnie z tymi warstwami

Lena pisze...

Wygląda na bardzo puszysty i smaczny!:)

Kraina miodem płynąca pisze...

Ostatnio mama poczęstowała mnie ciastem z Kubusiowym kremem- było pyszne! :) Twoje rewelacyjnie wygląda! :)

Kraina miodem płynąca pisze...

Ostatnio mama poczęstowała mnie ciastem z Kubusiowym kremem- było pyszne! :) Twoje rewelacyjnie wygląda! :)

Kraina miodem płynąca pisze...

Ostatnio mama poczęstowała mnie ciastem z Kubusiowym kremem- było pyszne! :) Twoje rewelacyjnie wygląda! :)

z miłości do słodkości pisze...

Ja robię nieco inaczej, ale Twoja wersja bardzo mi się podoba! Na pewno wypróbuję!

Martha pisze...

Wygląda wspaniale! ;)
Piękne zdjęcia!

asia white kitchen pisze...

Dziękuje :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...