2 stycznia 2015

Biszkopt piernikowy z jabłkami


 Biszkopt był w moim domu od zawsze. Pamiętam jak moja Mama piekła tylko biszkopty z jabłkami, bo od zawsze twierdzi że nic innego nie potrafi ( ale ja się z tym nie zgadzam).  Nauczyła się tego ciasta od mojej Babci. Zawsze powtarza, że najprostsze są do zapamiętania składniki i proporcje tego ciasta...sześć jajek, szklanka mąki i szklanka cukru. Pamiętam to do dziś, od czasów dziecka powtarzane to było jak amen w pacierzu  sześć jajek, szklanka mąki i szklanka cukru.
To był mój fundament, moja tabliczka mnożenia, tablica Mendelejewa i paciorek w jednym.


 To bardzo proste ciasto, zwykły biszkopt z jabłkami  z dodatkiem przyprawy piernikowej. Robi się trzy minuty. Wystarczy mieć jajka, mąkę i jabłka.

Biszkopt piernikowy z jabłkami

Składniki:
3 jajka
1 filiżanka cukru (ok 100 g)
1 filiżanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
szczypta soli
2 duże jabłka

Dodatkowo:
1 łyżka brązowego cukru
1-2 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywny krem. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Przez sitko przesiewamy wszystkie składniki suche tzn: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i sól. Wszystkie suche-przesiane składniki łączymy łyżką, z kremem jajecznym. Delikatnie mieszając, wszystkie składniki łączymy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Foremka o średnicy ok 23 cm. Można użyć tortownicy z odpinanym kołnierzem albo formy do tary. Smarujemy dno foremki masłem. Przelewamy ciasto do formy.
Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w grube plastry i "wciskamy" w gęste ciasto, tak aby owoce były w pozycji pionowej. Gdy ułożymy jabłka obsypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
Pieczemy w 180 Stopniach C przez ok 40 minut (do suchego patyczka).
Gdy wystygnie można oprószyć cukrem pudrem(opcjonalnie)

Smacznego!


6 komentarzy:

Martha pisze...

Wow, piękne zdjęcia! *.*
Takie ciasto z pewnością smakuje wyśmienicie! :)

Kraina miodem płynąca pisze...

Uwielbiam owoce zapiekane w cieście i bardzo często robię z mrożonymi wiśniami i truskawkami- nie męcząc się zbytnio mam prostą i bardzo smaczną kolację na słodko. Twoja wersja musi cudownie pachnieć...

Ania W pisze...

Och z biszkoptem wszystko musi się udać ! DOdatek przyprawy piernikowej sprawia, że zwykły biszkopt z jabłkami staje się magiczny. Wszelkiej pomyślności w 2015 !

Kamciss pisze...

Biszkoptowe ciacha zawsze chętnie zjem :)Pyszne musi być :)

gin pisze...

Proste, a zachwyca smakiem :)

Anonimowy pisze...

Ciasto rewelacyjne, zrobiłam według Twojego przepisu i jest rewelacyjne, znikało w mgnieniu oka. Pyszności:)

Pozdrawiam Ela

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...