20 stycznia 2015

Biała zupa dobra na zimę


Gdy ma się w domu niejadka, trzeba kombinować na różne sposoby. Zwłaszcza niejadka"zupowego".
Jedyne zupy jakie pochłania Niejadek, to kremy i to "kalafiorowe" No dobra niech tak będzie.  Chodzi chyba o to, żeby zupa-krem była biała. Wrzucam więc wszystkie bulwiaste skarby jakie mam w lodówce i gotuję najlepsze lekarstwo na zimę, czyli zupę. Potem miksuję "żyrafą" i jest biały krem.


Biała zupa z warzyw

Składniki:
2 litry wody
2 skrzydełka z kurczaka ekologicznego
2 ziemniaki
2 marchewki
2 pietruszki
bulwa selera ok 70g
4 różyczki kalafiora
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
odrobina czarnuszki
odrobina mrożonego lub suszonego lubczyku

Sposób wykonania:
Wodę zagotuj i wrzuć skrzydełka z kurczaka, obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Dodaj przyprawy. Zupa musi się gotować ok 30 minut. Po tym czasie wyciągnij skrzydełka, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso obierz i wrzuć do zupy. Wszystko należy zmiksować blenderem lub "żyrafą".
Można podawać z kwaśną śmietaną.
Opcja dla nielubiących kremów jest taka że nie trzeba miksować :)

Smacznego!

4 komentarze:

Tyna pisze...

Idealna zimowa zupa :)

Antenka pisze...

osttanio mam wielką fazę na zupki:) wprosiłabym się i do ciebie na miseczkę twojej;)

Foodmania pisze...

jaka świetna konsystencja!

Anonimowy pisze...

Gotowałam zupę wczoraj, bardzo nam smakowała :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...