Makarony, a zwłaszcza te gotowe to błogosławieństwo dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Na szczęście mam go zawsze ogromne ilości, bo nie umiem się opanować w sklepie i nie kupić przynajmniej jednej paczki (a nóż się skończył). W domu okazuje się, że jednak mam trzy paczki takiego samego ;)
Przepis dostałam od mojej M :) troszkę zmodyfikowałam.
Makaron z serkiem Philadelphia z wędzonym boczkiem i brokułami
/3 porcje/
Makaron spaghetti dwie garście
1 opakowanie serka Philadelphia 125g
brokuły ok 200g
100 g wędzonego boczku
garść podsmażonych płatków migdałowych
tarty ser parmezan
Makaron ugotować w słonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania wrzucić brokuły. Odcedzić makaron wraz z brokułami. W czasie gdy makaron się gotuje podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek.
Gorący, odcedzony makaron ( nie przelewać zimną wodą!) wymieszać z serkiem: całe opakowanie sera wrzucić do gorącego makaronu i energicznie wymieszać. Mieszać do momentu aż cały ser się rozpuści i "otuli" makaron. Na koniec dodać boczek. Ułożyć na półmisku, posypać migdałami i parmezanem.
Smacznego!
2 komentarze:
Pyszne połączenie :)
Jakoś mam niechęć ostatnio do kucharzenia... ale zjadłabym z wielką chęcią :-)
Prześlij komentarz