11 września 2014

Pasta Philadelphia z wędzonym boczkiem i brokułami


Makarony, a zwłaszcza te gotowe to błogosławieństwo dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Na szczęście mam go zawsze ogromne ilości, bo nie umiem się opanować w sklepie i nie kupić przynajmniej jednej paczki (a nóż się skończył). W domu okazuje się, że jednak mam trzy paczki takiego samego ;)
Przepis dostałam od mojej M :) troszkę zmodyfikowałam.


Makaron z serkiem Philadelphia z wędzonym boczkiem i brokułami
/3 porcje/

Makaron spaghetti dwie garście
1 opakowanie serka Philadelphia 125g
brokuły ok 200g
100 g wędzonego boczku
garść podsmażonych płatków migdałowych
tarty ser parmezan

Makaron ugotować w słonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania wrzucić brokuły. Odcedzić makaron wraz z brokułami. W czasie gdy makaron się gotuje podsmażyć pokrojony w kosteczkę boczek.
Gorący, odcedzony makaron ( nie przelewać zimną wodą!) wymieszać z serkiem: całe opakowanie sera wrzucić do gorącego makaronu i energicznie wymieszać. Mieszać do momentu aż cały ser się rozpuści i "otuli" makaron. Na koniec dodać boczek. Ułożyć na półmisku, posypać migdałami i parmezanem.  
Smacznego!

2 komentarze:

Kamciss pisze...

Pyszne połączenie :)

Ania W pisze...

Jakoś mam niechęć ostatnio do kucharzenia... ale zjadłabym z wielką chęcią :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...