27 września 2014

Esencja waniliowa


Esencję waniliową można oczywiście kupić (może nie w każdym sklepie), ale to co sobie zrobimy sami w domu jest najlepsze na świecie. Używam jej do ciast lub kremów zamiast cukru wanilinowego. Przygotowanie takiej esencji jest niezwykle proste. Wystarczy w małej buteleczce, zalać białą wódką kilka lasek wanilii i zapomnieć o niej na jakieś dwa miesiące.

 2-3 wanilie rozkroić wzdłuż i włożyć do buteleczki. Jeśli butelka jest na tyle niska że wanilia nie mieści się w niej, można przekroić laski na pół. Zalać wódką i zakręcić buteleczkę. Schować w ciemnym miejscu najlepiej w szafce kuchennej gdzieś z tyłu. Potrząsać od czasu do czasu i po dwóch miesiącach mamy gotową esencję waniliową. Na święta będzie jak znalazł.

Smacznego!


3 komentarze:

Rebeka Luks pisze...

Piękne zdjęcia :) Masz racje można kupić, ale w moim sklepie osiedlowym A*ma kosztuje 39 zł. A koszt takiej domowej nie przekracza 15 zł (?)

asia white kitchen pisze...

Rebeka Luks, dziękuję. A to prawda 100 ml kosztuje ok 40 zł i nie zawsze można dostać. Pozdrawiam :)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Asiu, wspaniały pomysł.
Nam pewno zrobię, dziękuję i pozdrawiam !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...