20 sierpnia 2014

Jabłka w karmelu i cieście francuskim





 Ostatnio bardzo intensywnie się "urlopuje".  W zasadzie spędzam czas w bardzo przyjemnym i spokojnym miejscu tzn w domu. Powiem szczerze że jest mi tak dobrze, że naprawdę nie wiem czemu zawsze szukałam innych miejsc. Nadrobiłam wszystkie filmowe zaległości. Książkowe, gazetowe i gospodarsko-domowe. Wypucowałam cały dom. Popołudniami  odwiedzamy księgarnie i objadamy się najlepszą pizzą w mieście u "Włocha" Absolutnie nie zapomniałam o blogu, może trochę rzadziej publikuję, ale to nie znaczy że nie gotuję. 
 Dziś chciałabym zaprosić Was na przepyszne jabłka w karmelu upieczone w cieście francuskim. Ciasto można kupić gotowe. Jeśli spodziewacie się gości i nie macie ciasta czy czegoś słodkiego, polecam właśnie ten deser. Jest naprawdę bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.


 1 opakowanie ciasta francuskiego
3 duże jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżeczka do posypania
2 łyżki masła
1 jajko do posmarowania

Foremka do pieczenia o wymiarach 20x30 wyłożona papierem do wypieków. Na dno formy ułożyć połowę ciasta francuskiego. Odstawić. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 180 st.C
Jabłka obrać, przekroić na pól i wydrążyć z nich gniazda. Na patelni rozpuścić cukier z masłem. 
Wrzucić przygotowane jabłka na gorący karmel. Podsmażyć chwilkę, tak aby się zarumieniły.
Na przygotowaną foremkę z ciastem ułożyć jabłka. Przykryć je drugą połową ciasta. Posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do pieca i piec ok 15 minut aż się zarumienią. Podawać z lodami lub śmietaną.

Smacznego!


1 komentarz:

gin pisze...

Mmm, wygląda smakowicie :)
A urlop w domu to wcale nie taki zły pomysł, też lubię :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...