26 lipca 2014

Muffiny z karmelizowanymi bananami, Nutellą i borówką



Już tradycyjnie myślałam o cieście bananowym, lecz pomyślałam o muffinkach. Najpierw szukałam w książce Nigelli, potem wymyśliłam sobie, że banany można karmelizować a potem dodać do masy. Wszystko pięknie wymieszałam, połączyłam składniki, potem upiekłam, lecz wyciągając z pieca upieczone już łakocie uświadomiłam sobie że....nie dodałam jajek !
Pomyślałam już po ptakach. Kiedy spróbowałam pierwszą muffinkę stwierdziłam że jest fantastyczna, nawet bez jajek ;) Czasem niewiele trzeba żeby zrobić coś pysznego. Nie trzeba używać miksera, ani żadnych specjalnych technik. Wystarczy wymieszać składniki łyżką i tyle.


Muffiny z karmelizowanymi bananami, Nutellą i borówką
(składniki na 12 sztuk)

4 dojrzałe banany
130 g masła
100 g brązowego cukru
1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
1 stołowa łyżka Nutelli
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g borówki

dodatkowo
 ok 20 g zimnego masła
2 łyżeczki cukru brązowego

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami.
3 banany rozgnieść widelcem. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać banany. Przełożyć do miski, dodać Nutellę, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Na koniec dodać borówkę. Wymieszać delikatnie. Każdą foremkę wypełnić ok 1,5 łyżki ciasta. 1 banana pokroić w plastry i ułożyć nimi wierzch babeczek. Na każdej muffince położyć plasterek masła i posypać cukrem,. Piec 20 minut do suchego patyczka.
Smacznego!


1 komentarz:

Martha pisze...

Wow, ślicznie wyglądają Twoje muffiny! ; )
Świetne zdjęcia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...